Hlavní obsah

Separatisté napadli loď ukrajinské pobřežní stráže

– Kyjev

Loď ukrajinské pobřežní stráže plující v Azovském moři se stala v neděli terčem ostřelování. K odpovědnosti za útok dělostřeleckým granátem se podle agentury Reuters přihlásili proruští separatisté. Ti rovněž uvedli, že se jim podařilo obklíčit doněcké letiště, které bylo dosud pod kontrolou armády.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Ukrajinský voják ve vesnici Bezimenne

Článek

Útok na loď potvrdil i svědek z vesnice Bezimenne u Novoazovsku. Loď po zásahu silně kouřila. Podle některých neověřených zpráv byly v oblasti zasaženy dvě lodě a námořníci žádali o pomoc.

Mluvčí ukrajinské bezpečnostní rady Andrij Lysenko uvedl, že zasažená loď je takzvaný kutr. Tento typ menších plavidel používá námořnictvo k hlídkám podél pobřeží. Lysenko se nezmínil, zda si útok vyžádal zraněné a ani neřekl, kolik osob bylo na palubě. Oznámil jen, že na místě probíhá záchranná operace. Portál newsru.ua s odvoláním na své zdroje ale tvrdí, že na palubě jsou mrtví.

Ve Snižném umučili komisaře

Ukrajinské ministerstvo obrany také v neděli uvedlo, že separatisté umučili Vojenského komisaře Amvrosijivky Volodymira Moskovku. Podle něj zemřel následkem mučení ruskými výsadkáři.

Podle ministerstva obrany se Moskovka vracel 27. srpna se svým synem z Amvrosijivky, ale na jejím okraji bylo jeho auto zastaveno vojáky ruského 331. výsadkového pluku, kteří ho zadrželi. Druhý den byl odvezen do Snižného.

„29. srpna zločinci exemplárně trestali ukrajinské vojáky. Přitom dostal Moskovka infarkt a zemřel v náručí svého syna,“ uvedlo ukrajinské ministerstvo.

V neděli ruští výsadkáři opustili Snižné a vrátili se domů.

Z kotle u Ilovajsku unikl generál

Ukrajinský generál plukovník Ruslan Chomčak se dostal z obklíčení u Ilovajsku. Z kotle uniklo i 17 dobrovolníků bojové skupiny Ivano-Frankivsk, uvedl ministr vnitra Arsen Avakov.  Čtyři z nich byli zraněni.

Generálovo uskupení obklíčila ruská vojska, sdělil Ukrajinské pravdě novinář Jurij Butusov. Generál měl v oblasti na starost operační velitelství Jih, velel vojskům sektoru B.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám