Hlavní obsah

Separatista na východě Ukrajiny požadoval po mezinárodní pozorovatelce sex

– Kyjev

Jedna z pozorovatelek Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) byla sexuálně obtěžována ozbrojeným separatistou na území samozvané Luhanské lidové republiky. OBSE o tom informovala už v pátek, podrobnosti dodala agentuře AFP v neděli.

Foto: Kazbek Basaev, Reuters

Příslušníci mise OBSE kontroluji obrněný transportér BMP u obce Sanžarivka.

Článek

„Muž ozbrojený útočnou puškou AK-47 sexuálně obtěžoval členku hlídky a vyhrožoval, že zastaví hlídku jedoucí na východ od Petrivského k Rozdolnému, dokud ho neuspokojí,” citovala AFP z prohlášení, které organizace v souvislosti s incidentem vydala.

Už v pátečním prohlášení OBSE uvedla, že Zvláštní monitorovací mise (SMM) OBSE pokračuje v kontrolách na oblasti Stanice Luhanské, Zolotého a Petrivského, i když je tam přístup omezen. Zmínila, že v oblasti došlo k sexuálnímu obtěžování členky SMM.

Hlídka poté z místa odjela a pokračovala jinou cestou, uvedla OBSE dál v prohlášení. Kdy se popisovaná událost odehrála, ale neupřesnila.

Organizace se už v dubnu rozhodla omezit činnost hlídek ve válečných zónách poté, co zahynul jeden z jejích pracovníků, americký lékař. O život přišel při explozi nastražené miny, když na ni najel vůz, v němž cestoval. Další dva pozorovatelé byli zraněni.

Zhruba 600 pozorovatelů OBSE má za úkol kontrolovat respektování dohod v oblastech, jež v Donbasu ovládli ozbrojení proruští separatisté. Od vypuknutí bojů v dubnu 2014 tam už přišlo o život více než 10 000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám