Hlavní obsah

Šéfové států EU se shodli, jak se společně vyrovnat se zdražováním energií

Aktualizováno

Až po více než čtyřhodinové debatě se ve čtvrtek prezidenti a premiéři zemí Evropské unie shodli na společném postupu, jak se vyrovnat s rostoucími cenami energií. Summit chce, aby Evropská komise připravila dlouhodobější opatření k zajištění „dostupných cen” energie a snížení závislosti na jejím dovozu. Závazné závěry summitu napřed blokoval český premiér Andrej Babiš, který požaduje regulaci trhu s emisními povolenkami (ETS).

Foto: Yves Herman, Reuters

Švédský premiér Stefan Lofven, rakouský kancléř Alexander Schallenberg, nizozemský premiér Mark Rutte, kyperský prezident Nicos Anastasiades a lucemburský premiér Xavier Bettel na summitu EU v Bruselu

Článek

Řada lídrů však podle diplomatického zdroje nechtěla připustit příliš velké zásahy do trhu. Do závěrů společného prohlášení se se nakonec dostala výzva Evropské komisi, aby „prověřila fungování trhu s plynem a elektřinou stejně jako ETS“ za pomoci evropského regulátora ESMA.

Šéfové unijních států v první části summitu diskutovali o doporučeních Evropské komise, která minulý týden navrhla dopad zdražování zmírnit cílenými a dočasnými daňovými úlevami či finanční podporou ohrožených skupin obyvatel. V dlouhodobější perspektivě pak komise hovoří o společných nákupech plynu či rozšiřování strategických zásob.

Cena emisních povolenek v EU dosáhla rekordní výše

Ekonomika

Spor o emisní povolenky

Lídři Francie, Španělska či Česka však chtějí jít dál a reformovat trh s elektřinou či regulovat ceny emisních povolenek. Hlavním sporným tématem večera se podle zdroje seznámeného s průběhem jednání ukázaly být zmíněné povolenky, které chce do závěrů prosadit Babiš, podle něhož jsou jejich ceny neúnosně vysoké. Český premiér před summitem prohlásil, že chce usilovat o úpravu unijních pravidel ve snaze zamezit „spekulativnímu kapitálu“ v nákupu emisních povolenek.

Podobné výraznější kroky však podle zmíněného diplomata narážejí na odpor lídrů Nizozemska, Belgie a dalších států, podle nichž není nutné dočasné zdražení řešit tak zásadními zásahy do dosud fungujícího unijního trhu. Evropská komise tvrdí, že ETS se na zdražení energií projevuje jen okrajově a hlavní příčiny jsou ve vysoké poptávce způsobené pokrizovým oživením a nedostatečných zásobách plynu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám