Hlavní obsah

Šéfové Amnesty International končí, šikanovali zaměstnance

Londýn

Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International přijde o většinu svých šéfů, uvedla v úterý stanice BBC. Všech sedm jich nabídlo rezignaci na své posty poté, co interní zpráva ukázala, že v organizaci panuje „jedovaté prostředí tajnůstkářství a nedůvěry“ a manažeři šikanují zaměstnance. Pět jich už odchází.

Kancelář Amnesty International v Londýně

Článek

„Bývalý tým vysokých vedoucích, který sestával ze sedmi ředitelů, se rozpustil a nový přechodný tým funguje, než se obsadí všechny pozice v novém čtyřčlenném koaličním týmu. Očekává se, že k tomu dojde do konce roku 2019,“ řekla BBC mluvčí Amnesty.

Dvě sebevraždy

Prověrku v organizaci nařídil její generální tajemník Kumi Naidoo, když loni spáchali sebevraždu dva její zaměstnanci. Loni v květnu se zabil v pařížské kanceláři 65letý Gaëtan Mootoo. Zanechal dopis na rozloučenou, v němž zmiňoval „stres a přepracování“. Vyšetřování ukázalo, že se „cítil opuštěný a přehlížený“.

O šest týdnů později se zabila 28letá Rosalind McGregorová, která pracovala v ženevské kanceláři. I když se ukázalo, že k sebevraždě ji dovedly osobní důvody, rodina Britky uvedla, že Amnesty mohla dělat více při řešení jejích duševních problémů.

Šikana a diskriminace

Vnitřní vyšetřování se týkalo 475 členů organizace a nezávislá zpráva byla hotová v únoru. Ukázalo se, že mnoho zaměstnanců bylo svědky nebo dokonce terči šikany. Manažeři často snižovali zásluhy zaměstnanců a měli komentáře typu: „Ty bys měl odejít. Když zůstaneš na této pozici, tvůj život bude utrpením.“

Mezi manažery a zaměstnanci často panoval vztah „my proti nim“.

Zpráva také odhalila případy diskriminace na základě rasy a pohlaví.

Jedovaté prostředí panovalo podle výpovědí zaměstnanců v organizaci už od devadesátých let, kdy se zmiňovalo soupeření, nedostatek důvěry a šikana.

Organizace Unite, ve které jsou stovky zaměstnanců Amnesty na celém světě, uvedla, že při nedávném průzkumu každý třetí zaměstnanec uvedl, že se ním špatně zacházelo nebo byl terčem šikany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám