Hlavní obsah

Jste nádherná, psal šéf slovenského parlamentu Zsuzsové. Přitom tvrdil, že ji nezná

Právo, Novinky, Ivan Vilček
Bratislava

Předseda slovenského parlamentu Andrej Danko (SNS) má problém. V úterý odpoledne vyšlo najevo, že byl od září roku 2013 v kontaktu s Alenou Zsuzsovou, obžalovanou v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Dosud to přitom popíral. Danko k Zsuzsové v textových zprávách mimo jiné vyjadřoval silnou romantickou náklonnost.

Foto: Václav Šálek, ČTK, Profimedia.cz

Alena Zsuzsová a Andrej Danko

Článek

„Jste nádherná, až se mi nechce věřit, že jste sama,“ napsal v jedné komunikaci Danko. „Děkuji, ale je to tak. Možná je to tím, kde žiju a tím, že můj vkus na muže je příliš náročný. Doufám, že přitom máte rád hračky,“ odpověděla mu Zsuzsová.

Záznamy komunikace měl Marian Kočner, který čelí obvinění, že si vraždu novináře objednal. Informace o nich předala slovenským médiím mezinárodní síť investigativních novinářů Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Foto: Václav Šálek, ČTK, Profimedia.cz

Obviněná Alena Zsuzsová

Ze zachycené komunikace vyplývá, že se Danko a Zsuzsová domlouvali na osobním setkání. „Líbám vás všude a nekonečně se těším na vás konečně. Dobře? Alespoň už konečně budete moje celou noc. Dobře?“ píše Danko. „Nooo, jen abychom to přežili,“ kontruje Zsuzsová.

Nebojte, všechno zařídím

V telefonátu Zsuzsová upozorňuje, že se nechce setkávat na veřejném místě. „Vy vlastně ani nemůžete být sám. Nebo?“ ptá se šéfa slovenského parlamentu. Danko odpovídá: „Ale můžu nemůžu, nebojte se, všechno zařídím.“

U Kuciakovy vraždy selhal stát, nemuselo k ní dojít, řekl u soudu novinářův kolega

Evropa

V další komunikaci Danko nabízí Zsuzsové pomoc: „Pokud by bylo potřeba něco pomoct, tak napište.“ Zsuzsová odpovídá: „Jste zlatý, děkuji.“

O komunikaci Danka se Zsuzsovou mluvil před vyšetřovateli také Zoltán Andruskó, který byl koncem roku 2019 odsouzen k 15 letům vězení za zprostředkování vraždy novináře Kuciaka.

K odsouzení došlo po dohodě o vině a trestu s prokurátorem, když Andruskó od svého zadržení spolupracoval s policií.

Soud s údajnými vrahy Kuciaka: Kočner odmítl vypovídat, komunikaci z Threemy soud uzná

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám