Hlavní obsah

Šéf slovenské diplomacie označil Sputnik za nástroj hybridní války

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Podle slovenského ministra zahraničí Ivana Korčoka (Svoboda a Solidarita) je dodávka ruské vakcíny Sputnik V na Slovensko nástrojem hybridní války, povzbuzuje dezinformační scénu a prokremelské síly.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok

Článek

„V této souvislosti jsem požádal o setkání s nejvyššími ústavními činiteli Slovenské republiky. Potřebuji ujištění, že v našem zahraničněpolitickém směřování se nic nemění,“ uvedl v úterý šéf slovenské diplomacie.

Korčok zdůraznil, že žádnou vakcínu neposuzuje podle toho, ze které země přichází. „Rozhodující kritérium pro jakoukoli vakcínu je bezpečnost. O tom, zda je vakcína bezpečná v celé Evropské unii, rozhoduje Evropské léková agentura,“ řekl Korčok s tím, že výrobce Sputniku V dodnes nepožádal o registraci vakcíny na území unie.

Slovensko má ruskou vakcínu Sputnik V

Svět

Slovenský ministr zahraničí označil za neadekvátní osobní přítomnost premiéra Igora Matoviče (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti) při pondělním příletu ruské vakcíny na košické letiště. „Nikoho z vlády nenapadlo vítat vakcíny, které k nám přišly z jiných států. Výrobce Sputniku V o registraci stále nepožádal, proto není na místě politická pozornost právě této neregistrované vakcíně,“ dodal Korčok.

Vládní krize

Nákup Sputniku kritizovala také nejmenší vládní strana Za lidi. Poslanec za tuto stranu a předseda evropského výboru slovenského parlamentu Tomáš Valášek opustil stranu i vládní koalici v reakci na nákup Sputniku. Předsedkyně strany Veronika Remišová svolala kvůli Sputniku zasedání předsednictví strany a mluví o reálním riziku rozpadu vládní koalice. „Jsem znechucená a zklamaná nejen já, ale vícero členů naší strany,“ uvedla Remišová.

Sputnik V je po přeočkování účinný proti mutacím, tvrdí ruští vědci

Koronavirus

Strana Za lidi ve vládním kabinetu vetovala nákup ruské vakcíny, ale premiér Matovič tak nakonec učinil takříkajíc na vlastní pěst. V pondělí přistál na košickém letišti armádní speciál s vakcínou Sputnik V. Slovensko nakoupilo celkem dva miliony dávek ruské vakcíny. „Dva miliony vakcín pomohou očkovat milión lidí na Slovensku,“ zdůraznil Matovič. Pokud Ruská federace dodrží tempo dodávek, očkování se podle premiéra na Slovensku zrychlí o 40 procent. Očkování vakcínou Sputnik bude čistě dobrovolné.

Na Slovensku zaznamenali v pondělí 2077 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a 118 úmrtí. V nemocnicích je 3842 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 318 na JIP a 376 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 311 002 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 7388 lidí. První dávkou bylo očkováno 315 557 a druhou 142 551 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám