Hlavní obsah

Šéf Miloševičovy tajné služby prý pracoval osm let pro CIA

– LOS ANGELES
Právo, Vladimír Plesník

Jovica Stanišić, bývalý šéf tajné služby za vlády Slobodana Miloševiče, byl agentem číslo jedna americké zpravodajské služby CIA v Bělehradě. Stanišič, Miloševičova pravá ruka, se osm let (1992 až 1999) scházel s bělehradským rezidentem CIA Williamem Lofgrenem, napsal s odvoláním na dokumenty americké rozvědky v pondělí list Los Angeles Times (LAT).

Foto: Profimedia.cz

Bývalý šéf srbské tajné služby Jovica Stanišić

Článek

„Oba špióni udržovali tajný vztah, který se kontrarozvědce nepodařilo odhalit. Na utajených schůzkách na lodích, v parku Topcidar na okraji Bělehradu a bezpečných budovách na nábřeží Sávy Stanišić předal v květnu a červnu 1995 CIA informace o místech, kde bosenští Srbové drželi 388 rukojmích OSN, radil CIA při hledání masových hrobů, předal jí dokumenty o podílu jugoslávských firem na výstavbě bunkru iráckého diktátora Saddáma Husajna a pomáhal agentuře v prosinci 1995 zřídit tajná monitorovací střediska pro dohled nad příměřím v Bosně,“ upozornil LAT. 

Současně však podle Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii ICTY v Haagu na Miloševičův pokyn organizoval i „smrtící komanda“ podílející se na vraždění civilistů. Pokud haagský soud uzná Stanišiče vinným, hrozí mu až doživotí.

CIA tribunálu zaslala dopis, v němž píše o Stanišičových zásluhách na oslabení Miloševičova režimu. „Agentura zaslala dopis Haagu, aby dokázala, že tento údajně ďábelský člověk uskutečnil i mnoho dobra,“ podotkl Lofgren, který je už v důchodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám