Hlavní obsah

Šéf kosovského parlamentu podpořil ideu Velké Albánie

Právo, vpl

Pro sjednocení Albánců se vyslovil předseda kosovského parlamentu Jakup Krasniqi. „Je to povinnost. Možnosti jsou rok od roku lepší,“ řekl přištinskému deníku Epoka Ere. Krasniqi, bývalý mluvčí Kosovské osvobozovací armády (UCK), dodal, že naplňování ideje sjednocení všech Albánců do jednoho státu je „posláním všech albánských politiků“.

Foto: Profimedia.cz

Předseda kosovského parlamentu Jakub Krasniqi

Článek

Výroky šéfa kosovského zákonodárného sněmu přišlo po jistém utichnutí kolem plánů na spojení Albánie a Kosova, ale i dalších regionů, v nichž Albánci představují většinu obyvatel - jihu Srbska, západní Makedonie, částí Řecka a Černé Hory. Před bombardováním Jugoslávie na jaře 1999 UCK hovořila o Velké Albánii jako o svém konečném cíli.

Naposledy myšlenku Velké Albánie podpořil albánský premiéra Sali Berisha, který několikrát zopakoval, že „je třeba odstraňovat překážky, které brání žít Albáncům na jednoceném území“.

Podle západních diplomatů citovaných rakouskou televizí ORF albánský premiér začal jako pomník své vlády budovat dálnici spojující Drač a Prištinu. Jen výstavba největšího tunelu bude Albánii stát asi miliardu eur (26, 5 mld. korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám