Hlavní obsah

Šéf BBC George Entwistle po skandálech odstoupil, totálně selhal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Generální ředitel BBC George Entwistle v sobotu složil funkci po skandálech, které britskou veřejnoprávní stanici zasáhly. Odešel poté, když se ukázalo, že obvinění bývalého konzervativního politika z pedofilie bylo nepravdivé. BBC už předtím čelila skandálu, protože její moderátor Jimmy Savile zneužíval děti a ona zablokovala reportáž, která to odhalila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE Ředitel BBC odstoupil Video: Reuters

 
Článek

Zpravodajský pořad BBC Newsnight minulý týden odvysílal reportáž o zneužívání dětí v dětských domovech ve Walesu v 70. a 80. letech, ve které byl nepřímo nepravdivě obviněn z pedofilie tehdejší konzervativní politik Alistair McAlpine.

Entwistle se již jménem BBC v pátek omluvil a nechal zastavit všechny investigativní reportáže Newsnightu. V sobotu se rozhodl rezignovat.

"Vzhledem k tomu, že generální ředitel je také šéfredaktorem a v konečné instanci je odpovědný za veškerý obsah vysílání ... rozhodl jsem se, že je čestné odstoupit," řekl Entwistle, který do funkce nastoupil teprve v polovině září. Míní se nyní věnovat rodině.

Foto: Andrew Winning , Reuters

Bývalý ředitel BBC George Entwistle

"Zcela výjimečné události posledních několika týdnů mě dovedly k závěru, že by BBC měla mít nového šéfa," dodal a označil reportáž za nepřijatelnou žurnalistiku. Podobně se vyjádřil předseda správní rady veřejnoprávní BBC Chris Patten, podle něhož šlo o ukázku "mizerného" novinářství.

"Je to bezpochyby jeden z nejsmutnějších dnů mého veřejného života," řekl Patten. Oznámil, že úřadujícím generálním ředitelem bude Tim Davie, dosavadní ředitel rozhlasového a hudebního vysílání.

BBC zažívá nejhorší krizi. Začala v říjnu aférou kolem Savila, který zemřel před rokem ve věku 84 let a patřil k nejznámějším televizním celebritám v Británii, moderoval pořady pro děti i hitparádu a podle výpovědi svědků zneužíval mladistvé.

Foto: Andrew Winning , ČTK/AP

Bývalý ředitel BBC George Entwistle oznamuje rezignaci.

Upozorňovala na to už loni reportáž Newsnight, ta však nesměla být odvysílána. Letos ale jiná stanice ITV odvysílala pořad, v němž řada svědkyň Savila obvinila ze sexuálního zneužívání. Podle policie je možné, že zneužil až 300 lidí za 40 let. Mnohdy šlo o fanynky, které byly v publiku televizní hitparády. [celá zpráva]

Britská police v neděli podle Sky News zatkla v souvislosti s případem asi sedmdesátiletého muže v Cambridgi, který měl také zneužívat nezletilé. Už dříve vyslýchala zpěváka Garryho Glittera a komika Freddieho Starra.

Selháni Entwistla

George Entwistle, který ještě nebyl v čele BBC, loni varoval, že případné zkoumání Savileho minulosti by ohrozilo předvánoční program, kde byl nedávno zesnulý Savile oslavován jako klíčová osobnost pořadů pro děti. [celá zpráva]

Minulý týden řekl Steven Messham, který byl jako dítě jednou z obětí zneužívání v dětských domovech ve Walesu, reportérům Newsnight, že ho zneužil i Alistair McAlpine. V reportáži jeho jméno nepadlo, ale brzo se objevily spekulace, že šlo o nynějšího člena Sněmovny lordů McAlpinea. Ten pak ve čtvrtek vydal prohlášení, že jde o smyšlené a nactiutrhačné obvinění a jeho advokát pohrozil BBC soudní žalobou. Vedle BBC se McAlpineovi v pátek omluvil i Messham. [celá zpráva]

Entwistle přiznal, že když se reportáž 2. listopadu vysílala, nedíval se na ni, protože byl pryč. Také přiznal, že nečetl novinový článek, ve kterém bylo uvedeno, že obvinění McAlpina je nesprávné.

Reklama

Výběr článků

Načítám