Hlavní obsah

Šéf banskobystrického kraje vybírá desátky od svých zaměstnanců

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Šéf banskobystrického kraje Marian Kotleba údajně vykořisťuje své zaměstnance, kteří odvádějí peníze na jeho účet. Podle deníku Pravda je s těmito finančními transakcemi spojeno i pochybné financování Kotlebovy politické strany Lidové strany Naše Slovensko (LSNS).

Foto: Ivan Vilček (Bratislava), Právo

Marian Kotleba (vlevo)

Článek

Někteří zaměstnanci úřadu jsou členy LSNS a posílají na Kotlebův účet část výplaty. Má to být údajně až dvacet procent z platu. Šéf kraje odmítl, že by peníze od zaměstnanců úřadu vynucoval.

„O tom, že někteří lidé podpořili moje aktivity, že mi poslali nějaké peníze, samozřejmě vím. Jedná se o lidi, kteří chtějí, abych nadále vykonával politickou činnost, a chtějí mi v tom pomoct. Přiznávám, že mi posílají peníze a nevidím v tom nic špatného. Ano, dělají to i někteří zaměstnanci úřadu. Byl bych alibista a směšný, kdybych to odmítal,“ uvedl Kotleba.

Jedná se o účet, na který mu podporovatelé posílali peníze v čase loňských voleb, aby měl z čeho financovat svou kampaň. Kotleba jako představitel extrémně pravicové strany ve volbách překvapivě porazil kandidáta vládní strany Směr-sociální demokracie Vladimíra Maňku. Za uplynulý rok zaměstnal na úřadě několik příznivců své strany a kritici říkají, že na kraji vybudoval doslova stranickou ústřednu. „Co dělám se svými penězi, je moje osobní věc. Nikdo mě do ničeho nenutí,“ cituje Pravda tajemníka předsedy banskobystrického kraje Jána Kecskése.

Případ už šetří policie

Celou záležitost už prověřuje policie i Národní kriminální agentura, která se specializuje na nejzávažnější trestní činy. „V současnosti není možné poskytnout další informace,“ říká mluvčí ministerstva vnitra Ivan Netík.

Politolog Ján Baránek nevěří, že úředníci odvádějí Kotlebovi desátky dobrovolně. „Na takovou dobrovolnost bych nevěřil a považoval bych to za nekalé jednání. Dobrovolnost je absolutní hloupost. Je tam přímé spojení mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem, které svědčí o účelovosti takovéhoto jednání,“ uvedl Baránek.

„Je to nehorázné. Je to nepřípustný způsob vykořisťování svých zaměstnanců, kteří jsou v podřízeném postavení a nemohou si vybrat. Zaměstnanci jsou zavázáni Kotlebovi, nakolik je dosadil do výhodných pozic,“ upozornil politolog Miroslav Kusý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám