Hlavní obsah

Sedmnáctiletý útočník z německého vlaku sliboval mstu nevěřícím

– Mnichov

Sedmnáctiletý mladík, který v pondělí večer zaútočil sekerou na rodinu ve vlaku v německém Bavorsku, křičel Alláhu akbar (Bůh je veliký). Zanechal také dopis na rozloučenou pro svého otce. V něm zmiňuje mstu na nevěřících. Měl také natočit video, kde se hlásí k Islámskému státu a slibuje, že spáchá sebevražedný atentát. Policie ho v pondělí zastřelila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mladík na videu slibuje, že spáchá sebevražedný atentátVideo: Reuters

 
Článek

Podle Erika Ohlenschlagera, státního zástupce z Bambergu, mladík v minulosti žádný výrazný náboženský zápal neprojevoval. Soudí, že k radikalizaci sunnitského muslima přispěla zpráva z Afghánistánu, že jeden jeho přítel, který v zemi zůstal, přišel o život.

Sám útočník přišel do Německa jako uprchlík bez rodiny a žil u pěstounů. V domě byla nalezena vlajka Islámského státu, kterou si sám vyrobil. [celá zpráva]

"Nyní se za mě modlete, abych se pomstil na nevěřících, a modlete se, abych přišel do nebe," uvedl v dopise pro svého otce.

Video zveřejnila agentura IS Amak a jeho autenticita již byla potvrzena.

Osoba na videu slibuje, že spáchá sebevražedný atentát, a tvrdí, že útočníci IS napadnou nevěřící v jejich domovech, ve vesnicích a na letištích.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Policisté poblíž místa, kde byl 17letý Afghánec na útěku zastřelen

Při útoku Afghánec třikrát zvolal Alláhu akbar. Jeden z výkřiků podle Ohlenschlagera zaznamenali i policisté prostřednictvím telefonátu, kterým na čin upozornila jedna cestující ve vlaku, když volala o pomoc.

Šetří se i zásah policistů

Mladík v pondělí večer ve vlaku z Treuchtlingenu do Würzburgu vážně zranil čtyři členy rodiny z Hongkongu, která byla v Německu na dovolené. Oběti útočník vybral náhodně. Zranil ženu a muže, jejich dceru a jejího přítele. Dva lidé jsou v kritickém stavu, zřejmě oba muži, kteří se podle německých médií snažili své partnerky chránit.

Prokuratura prověřuje i to, zda byl policejní zákrok proti útočníkovi přiměřený. Dvojice zasahujících policistů, která se dostala nejblíže k útočníkovi, ale shodně vypověděla, že mladík se k nim přibližoval se zdviženou sekerou a choval se agresivně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Afghánec v německém vlaku napadl cestujícíVideo: Reuters

Prokuratura v předběžných závěrech uvádí, že policisté jednali v krizové situaci, snažili se za každou cenu útočníkovi zabránit, aby pokračoval v násilí, a neměli jinou možnost než použít střelné zbraně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám