Hlavní obsah

Schwarzenberg v žertu pohrozil Sarkozymu soubojem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg v sobotním vydání francouzského listu Le Monde odmítl, že by Česká republika byla výspou euroskepticismu. Nesouhlasí také s tím, že některá západní média označují ČR za nestabilní prvek EU. Dodal, že kdyby francouzský prezident pronesl, že Praha sabotuje EU, musel by ho vyzvat na souboj. Poznámku údajně pronesl Sarkozyho poradce.

Foto: Michal Doležal , ČTK

Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg

Článek

K oné poznámce "sabotáže" EU z české strany Schwarzenberg pro list uvedl, že "poradci si říkají, co chtějí". Podle něj je absurdní, že by něco takového řekl Sarkozy.

„Pokud by prezident použil tato slova, považoval bych to za urážku. A kdybychom byli v dobách našich prarodičů, museli bychom si dát schůzku v pět ráno v Bouloňském lesíku se dvěma svědky v černém," řekl Schwarzenberg s narážkou na formu tehdejších soubojů.

Češi mají špatnou reputaci neprávem

"Naše reputace neodpovídá realitě. Jistě, prezident Václav Klaus má své vlastní názory a já je respektuji, ale zahraniční a evropskou politiku vytváří vláda," řekl Schwarzenberg.

"Nejsme euroskeptičtější než jiné země v Evropě a je mi líto, že jsme vydáváni za 'ty špatné'," zdůraznil ministr. Vyjádřil přesvědčení, že se český Ústavní soud brzy vysloví, že Lisabonská smlouva o reformě unie je v souladu s českou ústavou. Parlament pak smlouvu rychle schválí, protože i rozhodující opoziční strany ji podporují.

Český ministr poskytl listu rozhovor, protože právě Le Monde zveřejnil zprávu, že francouzský prezident Nicolas Sarkozy by chtěl od příštího roku stanou v čele eurozóny a změnit ji v politický prvek. Takto by zastínil české a švédské předsednictví, to však už odmítlo Německo.

Schwarzenberg odmítá upřednostnění eurozóny

Ideu, že by prezident Nicolas Sarkozy řídil od příštího roku eurozónu, Schwarzenberg odmítl s tím, že dělit Unii na starou a novou v něm vzbuzuje skepsi. "Je to způsob, jak zničit práci vykonanou na sjednocování Evropy. Je třeba být solidární. Eurozóna (země používající jako platidlo euro) je sice důležitou součástí Unie a pan Sarkozy by bezpochyby dokázal řešit problémy šestnáctky lépe než sedmadvacítky. Ale jako idea to není šťastné," řekl ministr.

Domnívá se ale, že Sarkozy rozhodně nemínil odsunout na vedlejší kolej české předsednictví. "Pokud jde o neutralizování našeho předsednictví, nechce se mi věřit, že by prezident Sarkozy měl takový úmysl," dodal.

Češi vědí, jak na Rusko

Na pochybnost listu, zda malá země jako Česko zvládne za Unii vést obtížné vyjednávání například s Ruskem, ministr odpověděl, že "jsme možná malí, ale právě na Rusy máme více know-how než leckdo jiný, protože jsme s nimi žili 40 let".

Upozornil, že Češi v podstatě mají Rusy rádi, protože podle nich trpěli v komunistickém režimu stejně jako oni, a nezapomínají, že Rudá armáda je osvobodila od Němců. "Jsme v dobré pozici pro vyjednávání s Rusy," zdůraznil Schwarzenberg.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám