Hlavní obsah

Savovovi právníci zpochybnili způsob, jak ČR žádá o vydání

Londýn
Aktualizováno

Obhájci Františka Savova ve středu u londýnského soudu zpochybnili postup České republiky při žádosti o vydání podnikatele z Británie. Jako svědek vystoupil i Savovův český obhájce Jiří Jarušek. Podnikatelovo vydání žádá Česko, kde je stíhán pro krácení daní a legalizaci výnosů z trestné činnosti. Savov obvinění odmítá, jde prý o snahu zmařit jeho obchodní aktivity. Soud ve středu nerozhodl.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Podnikatel František Savov přichází na jednání londýnského soudu.

Článek

Savov, který je znám především jako majitel vydavatelství Mladá fronta, sledoval středeční soudní jednání zpoza skleněné přepážky. Jeho britští obhájci přinesli celkem šest krabic s podkladovými materiály.

Právníci upozornili mimo jiné na nesrovnalosti v překladech českých dokumentů, například na rozdíl mezi obviněním a obžalobou. Připomněli také, že Savov byl až do nedávna stíhán jako uprchlý, ačkoliv čeští vyšetřovatelé místo jeho pobytu znali už v loňském roce. Základem jejich argumentace pak je, že věc je stále ve vyšetřovací fázi a jejich klient není obžalovaný.

Britský soudce Howard Riddle při středečním zasedání také položil otázku, proč čeští vyšetřovatelé - pokud věc nemohou bez Savovova výslechu uzavřít - dotyčného nevyslechnou v britské metropoli či prostřednictvím telemostu. Podle tvrzení obhajoby to česká státní zástupkyně Iva Bicanová považuje za nepraktické vzhledem k velkému množství potřebných dokumentů.

Videokonference není vhodná

"Pravomoci státního zástupce jsou omezeny územím České republiky vyjma výslechu prostřednictvím videokonference, která v této věci není vhodná," uvedla mluvčí dozorujícího Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. Důvod nevhodnosti videokonference prý nemůže upřesnit, protože se týká vyšetřovacích úkonů probíhajícího řízení.

"To, že doposud není vyslechnut, je především vinou samotného obviněného, který se od počátku vyhýbá trestnímu řízení a donedávna byl stíhán jako uprchlý. Opakovaně byl k výslechu předvoláván. Svého práva vypovídat tak již dávno mohl využít," doplnila mluvčí.

Nevěří ve spravedlivý proces

Savov v minulosti řekl, že se před českou justicí neskrývá. Podle úterního vyjádření jeho mluvčího je přesvědčen, že v Česku nemá zaručeno právo na spravedlivý proces. Právníci podnikatele jsou prý připraveni předvolat svědky, kteří "potvrdí zoufalý stav propojení justice a politiky v České republice".

Soud ve středu nerozhodl, případem se bude opět zabývat v pondělí.

Londýnský soud se přípustností vydání zabýval už loni v listopadu, kdy věc odročil. Podnikatel ale nyní nesmí v noci opouštět bydliště, musí se dvakrát týdně hlásit na policejní stanici a nemůže vycestovat ze země.

Podle českých vyšetřovatelů Savov spolu s dalšími podezřelými vytvářel fiktivní daňová přiznání, aby získal nárok na odpočet daně z přidané hodnoty. Proti zahájení stíhání podal Savov ústavní stížnost, kterou soud v únoru odmítl. V dubnu zamítl i Savovovu stížnost proti zajištění 648 miliónů korun z podnikatelova účtu. Právě tuto škodu totiž podle názoru vyšetřovatelů způsobil.

Deník Mladá fronta Dnes uvedl, že s českou policií začal spolupracovat klíčový svědek Luboš Lendel, někdejší jednatel společnosti Astra AT. Firma byla podle policie jedním z článků řetězce firem, s jejichž pomocí skupina lidí řízených Savovem krátila daně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám