Hlavní obsah

Sankce pouští žilou ruskému vesmírnému programu, drasticky srazil rozpočet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv podepsal drastické škrty v rozpočtu agentury Roskosmos. Výdaje na ruské vesmírné bádání v letech 2016 až 2025 musely být kvůli sankcím Západu a propadu rublu i cen ropy a plynu oříznuty o 30 procent, z dvou biliónů na 1,4 biliónu rublů, tedy v přepočtu přibližně na 491 miliard korun.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Každý start ruského Sojuzu je drahý. A v poslední době čím dál víc.

Článek

Jaké konkrétní dopady bude mít na Roskosmos to, že v následujících letech dostane o třetinu méně, než počítal, zatím není známo.

Agentura se už nicméně nechala slyšet, že odloží plánovaný let lidské posádky na Měsíc o pět let, tedy na rok 2035. K ledu půjdou také plány ruských inženýrů vyvinout znovu použitelnou nosnou raketu, která by přitom při vesmírných letech znamenala výraznou úsporu.

Rusové jsou přitom v současné době jedinou zemí, která disponuje technologií umožňující dostat lidskou posádku na oběžnou dráhu.

Do sedla spěchají Američané

Spíš než důvod škrtů musí ale premiér Medvěděv vysvětlovat, proč krvácející ruské ekonomice Roskosmos pouští žilou tolik.

„Jde o nákladný program, my ale takhle velké programy potřebujeme. A to i za podmínek, kdy se ekonomice zrovna nedaří,“ konstatoval ruský ministerský předseda.

Už brzy by ale štafetu mohli převzít Američané, konkrétně společnost SpaceX a její kosmický modul Dragon. Dragony už sice k Mezinárodní vesmírné stanici létají, zatím však jde jen o jejich nákladní verze.

Reklama

Související články

Z kosmu se vrátili kosmonauti téměř po roce

V kazašské stepi přistála ve středu návratová kabina ruské rakety Sojuz. Po ročním pobytu na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) se v ní na Zemi vrátil americký...

Výběr článků

Načítám