Hlavní obsah

Šampaňské vylovené z Baltu se dá i po 150 letech pít a bude velmi drahé

Právo, mcm

Someliéři dostali podle listu Financial Times poprvé možnost prověřit víno, které více než 150 let zrálo ve vraku na dně Baltského moře. Už po prvních doušcích prohlásili, že šampaňské, vylovené z mořského dna letos v létě, je vhodné k pití.

Foto: Reuters

Jedna z lahví šampaňského vylovená z vod Baltského moře

Článek

Švédský expert na šampaňské Richard Juhlin vyzvedl „velmi silný, intenzivní buket“ vína a oznámil, že ochutnávaný nápoj měl příchuť lipového květu a hub lišek.

Odhadl, že obsah třetiny zachráněných lahví může být narušen mořskou vodou. Dalších 40 až 50 procent lahví však podle něj obsahuje nápoj „nejvyšší kvality“. Baltské moře představovalo, jak řekl, ideální vinný sklep s nízkými teplotami, temnem a mizivým přístupem kyslíku.

Očekává se, že soubor 168 vylovených lahví bude nejdražším v historii šampaňského: cena by mohla dosáhnout hodnoty 50 tisíc eur, tj. asi 1,25 miliónu korun za láhev. Dosud nejdražší šampaňské, Krug ročník 1928, se prodalo za 21 tisíc dolarů, tedy asi 400 tisíc korun.

Velký zisk – nejen finanční, ale i reklamní – si od toho slibují Alandy, v jehož vodách byly lahve nalezeny. Souostroví, které zatím lákalo hlavně bezcelním prodejem alkoholu, chce vylovené víno prodávat po celou řadu let. První láhev by měla jít do aukce v roce 2011.

Ze dna moře byly zachráněny dva druhy šampaňského: Veuve Clicquot z let 1832 - 1844 a dnes už zaniklá značka Juglar ročník 1829.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám