Hlavní obsah

Salerno evakuovalo kvůli nevybuchlé bombě z války

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SALERNO

Nález nevybuchlé více než 200kilogramové bomby, kterou během druhé světové války shodili na město Britové, přiměl v úterý úřady v jihoitalském Salernu k evakuaci více než pěti tisíc obyvatel. Bomba nalezená čtyři metry pod úrovní ulice byla neporušená a mohla kdykoliv explodovat.

Foto: Profimedia.cz

Salerno

Článek

Místní obyvatelé měli štěstí, italská média informovala, že operátor bagru se opakovaně snažil bombu uvolnit v domnění, že jde o kámen. Bombu poznal až jeho kolega.

Úřady zastavily provoz vlaků, v centru města netekla voda, byla odpojena elektřina i plyn. Carmine, historickou část města, kde se budují nové podzemní garáže, teď hlídají policisté. Úřady uvedly, že výkopy budou pozastaveny na nejméně pět dní, dokud odborníci nerozhodnou, jak se bomby zbavit. Rezidentům z okruhu asi čtvrt kilometru bylo poskytnuto náhradní ubytování.

Oblast kolem Salerna byla intenzivně bombardovaná před připravovaným vyloděním vojsk Commonwealthu a USA v září 1943. Úkolem invazních vojsk bylo nejprve obsadit nedalekou Neapol.

V Itálii podle vládních statistik ročně objeví na dva tisíce nevybuchlých bomb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám