Hlavní obsah

Saakašvili v ČT: Konflikt v Jižní Osetii začalo Rusko

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/TBILISI

Gruzínský prezident Michail Saakašvili odmítl nařčení, že to byl on, kdo rozpoutal konflikt s Ruskem, jak ho obvinila Moskva a jak to tvrdí také třeba český prezident Václav Klaus. Saakašvili v neděli v pořadu Otázky Václava Moravce na ČT naznačil, že akce v gruzínské oblasti Jižní Osetie v den zahájení olympiády nastartovali ruští vojáci.

Foto: Reuters

Gruzínský prezident Michail Saakašvili

Článek

"Samozřejmě si myslím, že hlavním nedostatkem bylo, že přes skutečnost, že se připravuje invaze, neučinili jsme dost, abychom tomu útoku nezabránili,“ řekl Saakašvili s tím, že ruské provokace se datují dlouhé roky dozadu.

"Měli jsme dvě možnosti: buď se podvolit Rusům, anebo je zastavit. Pokusili jsme se jim čelit,“ dodal.

Začátek olympiády si vybrali Rusové, míní Saakašvili

Prezident pokračoval, že datum zahájení akcí zvolilo Rusko: "Sám jsem musel ukončit dovolenou, stejně jako ministr obrany. Nebyli jsme připraveni.“

Zato Rusové podle něj připraveni byli, v jihoosetinské metropoli Cchinvali byli prý nejen vojáci a technika, ale také padesát novinářů.

Rusové zahájili operace v Jižní Osetii minulý měsíc v reakci na útok postup gruzínské armády v separatistické oblasti. Saakašvili odmítl, že silnou a rychlou ruskou odpověď vyprovokoval. V tomto se chyby podle svých slov nedopustil. Václav Klaus mimo jiné označil gruzínský postup za dobrodružství, za něž nese odpovědnost Saakašvili a gruzínský parlament. Klaus navíc odsoudil načasování akce na den zahájení olympiády. Prezidentův názor se neshoduje s pohledem zbytku vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám