Hlavní obsah

Saakašvili složil funkci gubernátora Oděsy a obrátil se proti Porošenkovi

Oděsa

Bývalý gruzínský prezident Michail Saakašvili v pondělí složil funkci gubernátora Oděsy, kterou vykonával od loňského května. V odůvodnění svého kroku obvinil prezidenta Petra Porošenka z krytí kriminálních a korupčních klanů. Saakašvili, který dostal ukrajinské občanství, byl přitom do funkce dosazen právě Porošenkem a právě kvůli boji s korupcí.

Foto: Sergei Poliakov, ČTK/AP

Michail Saakašvili

Článek

„Nehodlám o tom mlčet, už toho mám všeho dost,” řekl novinářům Saakašvili, který úspěšně bojoval s korupcí v Gruzii.

„Oděská oblast byla předána nejen zkorumpovaným lidem, ale nepřátelům Ukrajiny. Jsem tím vším otráven a unaven. V této situaci jsem se rozhodl rezignovat,” dodal.

Jako jeden z důvodů uvedl, že se nepodařil projekt bezcelní zóny v oděském přístavu. Peníze, které měly být určené na výstavbu, byly prý ukradeny.

„Očekávali jsme, že bude dokončena na začátku příštího roku, ale peníze ukradli. Jako vždycky nás obalamutili. Ještě na začátku roku prezident sliboval podporu projektu, ale nehnul pro něj ani prstem.“

Kritizoval také uzavření centra služeb pro občany, které otevíral sám Porošenko.

Podle Saakašviliho reformy ve městě váznou, protože prezident podporuje dva místní zločinecké klany.

Poslední kapkou pak prý bylo zveřejňování majetkových poměrů ukrajinských politiků a státních úředníků, které odhalilo jejich mnohamiliónová, podle kritiků nelegálně získaná jmění. [celá zpráva]

„Ať nedoufají, že se mě zbaví”

Saakašvili odchází poté, co odstoupil velitel policie ve městě Giorgi Lortkipanidze. Svůj boj s korupcí však bývalý gruzínský prezident nehodlá vzdát.

„Rozhodl jsem se zahájit novou etapu boje, ať nedoufají, že se mě zbaví,” poznamenal.

Podle svých spolupracovníků se zřejmě pokusí založit vlastní stranu, uvedla Ukrajinska pravda.

„Saakašvili bude s námi a bude jedním z ideologů a tahounů nové strany,“ uvedl další Gruzín, bývalý tajemník ukrajinského generálního prokurátora David Sakvarelidze.

Reklama

Výběr článků

Načítám