Hlavní obsah

S příchodem listopadu se do Evropy řítí sníh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dny pozdního babího léta jsou sečtené. Do střední Evropy míří studená fronta. Ta s sebou přinese nejen citelný pokles teplot, ale na horách vydatné sněžení, kdy by mělo napadnout až půl metru sněhu. Sněžit bude ale i v nížinách, předpovídá německá meteorologická služba. Oproti víkendu klesnou teploty až o deset stupňů Celsia.

ŽIVĚ: Aktuální záběry z panoramatických kamer 30.10.2021Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Pád teplot a změna charakteru počasí odstartuje v neděli večer. Sněžit začne nejprve ve vyšších polohách, a to kolem 1000 metrů nad mořem. V Alpách meteorologové očekávají, že napadne až půl metru čerstvého sněhu. V noci na pondělí se sníží hranice sněžení na 800 metrů nad mořem, postupně se sněhové přeháňky v kombinaci s deštěm mohou objevit i v nižších polohách.

úterý nastane ve sněžení pauza, ale ve středu odpoledne se sníh opět vrátí. Do čtvrtka napadne v Alpách až půl metru sněhu. V nižších polohách meteorologové takové přívaly sněhu neočekávají, ale sněžit bude například v Mnichově. Řidiči by si měli dát pozor na zledovatělé silnice.

V novém pracovním týdnu by mělo zůstat větrno a sníh by měl střídat déšť. Teploty se budou pohybovat mezi 5 až 11 stupni.

Podobný vývoj počasí čeká i Česko. „O víkendu naměříme až 17 °C, ale v pondělí přijde citelné ochlazení, které s sebou přinese přechod vlnící se studené fronty od západu,“ řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

V úterý se na vrcholcích hor budou podle jejích slov srážky dešťové měnit na smíšené nebo sněhové. Koncem týdne bude přechodně hranice sněžení klesat do vyšších poloh a po ránu se může místy tvořit náledí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám