Hlavní obsah

S ostrahou hranic může pomáhat armáda, navrhuje Rakousko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakousko navrhlo, aby policii s ostrahou vnějších hranic Evropské unie mohla pomáhat i armáda. Rakouský ministr obrany Mario Kunasek, který je členem protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ), to oznámil po skončení neformálního jednání ministrů obrany EU ve Vídni.

Foto: Heinz-peter Bader, Reuters

Rakouský ministr obrany Mario Kunasek

Článek

„Musíme chránit své hranice efektivně,“ řekl Kunasek, jehož země v současnosti předsedá Radě EU.

V rakouské praxi se model takzvaných asistenčních nasazení, tedy dočasné spolupráce policie a armády při ochraně hranic, osvědčil, uvedl Kunasek. Nevidí proto důvod, proč by se tento model nemohl „exportovat“ do EU.

Německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová ale tento návrh odmítla, podobně její estonský kolega Jüri Luik. „Německo má v ústavě jasné rozdělení: ochrana hranic je záležitostí policie,“ řekla von der Leyenová. „Pokud nehrozí vojenský konflikt, může všechno zvládnout policie,“ řekl Luik.

Rakouská vláda lidovců (ÖVP) kancléře Sebastiana Kurze a protiimigrační Svobodné strany Rakouska (FPÖ) prosazuje přísnější migrační politiku než její předchůdkyně. V červnu se několik stovek policistů a vojáků zapojilo do cvičení na rakousko-slovinské hranici u Spielfeldu, které bylo zaměřené na zadržování migrantů v době krize podobné té v roce 2015.

Reklama

Výběr článků

Načítám