Hlavní obsah

Růžový panter uprchl z vězení ve Švýcarsku

– Ženeva

Dvojice vězňů včetně jednoho člena mezinárodní kriminální skupiny známé jako Růžoví panteři uprchla ve čtvrtek z věznice ve švýcarském městě Orbe. Při dramatickém útěku asistovali mužům dva komplici zvenčí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Komplici se během večerních vycházek, kdy byli vězni venku na hřišti, dodávkou probourali do areálu věznice skrz drátěnou bariéru a pak přistavili žebříky k dalšímu z plotů. Při útěku dva uprchlíky, 34letého Milana Popariće z Bosny a 52letého Adriana Albrechta, odsouzeného za únos, žhářství a praní špinavých peněz, kryli střelbou z automatických zbraní. Poté dodávku zapálili a odjeli dalším přistaveným autem.

Skupina je stále na útěku, ačkoliv po ní bylo vyhlášeno pátrání, do kterého se zapojily desítky policistů. Orbe se ale nachází jen pár kilometrů od hranic s Francií.

Poparić se v roce 2009 podílel na loupeži v klenotnictví v Neuchâtelu, ve vězení si měl odsedět šest let a osm měsíců. Podle agentury AFP je to už třetí Růžový panter, který od května utekl z vězení ve Švýcarsku.

Skupinu Růžových panterů, která po celém světě organizuje ve velkém krádeže šperků, tvoří zejména lidé pocházející z bývalé Jugoslávie. Policie členy gangu podezírá, že za poslední roky uloupili šperky v hodnotě přes 250 miliónů eur (6,2 miliardy korun). Připisuje se jim i největší loupež v dějinách Japonska: v roce 2004 ze zlatnictví v Tokiu odnesli diamantový náhrdelník v ceně 24 miliónů eur (asi 620 miliónů korun).
Gang získal název podle filmu Růžový panter z roku 1963, ve kterém Peter Sellers ztvárnil svérázného inspektora Clouseaua. Přezdívku bandě dali angličtí policisté po loupeži v Londýně. Jeden z ukradených diamantů byl tehdy ukryt v krabičce s krémem na obličej, podobně jako v jednom z filmů o Růžovém panterovi.
V souvislosti s Růžovými pantery zadržely policejní složky v různých zemích přes 25 lidí, další čtyři stovky vyšetřují jako možné komplice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám