Hlavní obsah

Rusům se stýská po Sovětském svazu

Moskva

Dvě třetiny Rusů litují rozpadu Sovětského svazu, vyplynulo to z průzkumu nezávislého střediska Levada, který byl zveřejněn ve středu. Podle Levady roste nostalgie Rusů po Sovětském svazu.

Pochod v Tjumeni na výročí říjnové revoluce připomínal doby Sovětského svazu.

Článek

K rozpadu Sovětského svazu došlo v roce 1991. Podle průzkumu, který nezávislé středisko podniklo minulý měsíc mezi 1600 dotázanými z celé země, toho 66 procent Rusů lituje. O rok dříve stejný názor vyjádřilo 58 procent dotázaných.

Nynější počet „nostalgiků” je nejvyšší v této dekádě, naposledy se vyšší číslo objevilo v roce 2004. Opačný názor – že zániku Sovětského svazu nelitují  – nyní vyjádřila jen čtvrtina Rusů. Z 52 na 60 procent během roku stoupl počet dotázaných, domnívajících se, že rozpadu Sovětského svazu se dalo zabránit.

Levada v komentáři k průzkumu uvedla, že si stýskají hlavně lidé starší 55 let, kterým chybí jednotný hospodářský systém a pocit, že byli obyvateli velké mocnosti.

„Pokud jde o pocit velmoci, sotva kdo může zpochybňovat, že nyní je těžké hovořit o velkých mocnostech, to určitě není vhodné. Sotva lze ale zpochybňovat to, že Rusko je suverénní mocností, na kterou je hrdá drtivá většina obyvatel naší země,” komentoval výsledky průzkumu mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov podle agentury Interfax.

Podle mluvčího Kremlu poznatky sociologů nabízejí velice široký prostor pro nejrůznější interpretace. „Jiní sociologové pronesou naprosto standardní frázi o tom, že člověk má sklon vždy přikrášlovat to, co zažil v mládí, že to vždy bylo lepší, spolehlivější a větší,” uvedl. K průzkumům je podle něj třeba přistupovat především tak, že jde o záležitost spíše pro sociology a experty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám