Hlavní obsah

Ruští policisté budili spícího mladíka v taxíku taserem, zabili ho

Dva policisté v sibiřském Irkutsku způsobili smrt mladíkovi, který usnul ve voze taxislužby. Chtěli ho probudit paralyzujícím taserem, způsobili však, že nic netušící zákazník už nemohl procitnout ani za pomoci lékařů. O incidentu informovala irkutská policie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle sdělení vyšetřovatelů policisté v noci na 15. února „překročili svoje pravomoci, když vůči mladému člověku použili bez dostatečného odůvodnění speciální prostředek“. Oba si již vyslechli obvinění a na závěr vyšetřování čekají ve vazbě.

Taxikář si podle médií se 24letým mužem, kterého nebyl s to probudit, zjevně nevěděl rady, a tak zavolal policii. Dva strážníci, kteří mezi třetí a čtvrtou hodinou nad ránem na místo přijeli, k důraznému probuzení spáče použili taser. Kýžený výsledek se ale nedostavil, naopak byl tragický.

Drsný zákrok uraženého policisty v Brně: Slavícího mladíka skolil paralyzérem

Krimi

Elektrické paralyzéry tasery používá policie jako donucovací prostředek v řadě zemí včetně České republiky. Zařízení vypadá jako pistole, která vystřelí dvě elektrody na tenkých vodičích. Zasahuje až na vzdálenost deseti metrů. Provinilce zneškodní tím, že mu ochromí ovládání svalů a znemožní klást odpor. Elektrický výboj prochází jen příčně pruhovaným svalstvem, takže nenarušuje činnost srdce ani svěračů. Zasažený je při plném vědomí, vidí a slyší. Účinky paralyzéru po chvíli odezní.

Používání těchto zbraní má své odpůrce, kteří poukazují na to, že zasažení lidé v některých případech zemřeli. Obhájci naopak tvrdí, že tasery životy zachraňují. Místo paralyzérů by totiž musely být při zásazích použity střelné zbraně.

Reklama

Výběr článků

Načítám