Hlavní obsah

Rusové v lednu zahájí západní ofenzívu, varuje šéf ukrajinské rozvědky

Kyjev

Rusové soustřeďují u hranic s Ukrajinou 92 tisíc vojáků a na konec ledna nebo začátek února příštího roku chystají invazi. Takové varování nastínil v neděli v rozhovoru pro server Military Times šéf ukrajinského vojenského zpravodajství Kirill Budanov. Moskva v pondělí další obvinění z chystané ofenzívy znovu popřela.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Chystaná invaze bude podle generála Budanova nejspíš spočívat v leteckých úderech, dělostřeleckých útocích a výsadcích jednotek záškodníků za ukrajinskou hranicí. Údery očekává ukrajinské vojenské zpravodajství v první fázi mimo jiné na strategická přístavní města Oděsa a Mariupol. Dílčí pozemní útoky Rusové nejspíš povedou i přes běloruské území, tvrdí Budanov.

Rusko možná plánuje invazi Ukrajiny, varovaly USA spojence v Evropské unii

Evropa

Letošní ruské vojenské cvičení Západ 21 jasně ukázalo, že je Moskva v případě invaze schopna nasadit až 3,5 tisíce parašutistů a příslušníků speciálních sil v rámci jedné operace. Pokud k invazi na začátku příštího roku skutečně dojde, půjde o nejrozsáhlejší konflikt od vypuknutí krize na rusko-ukrajinských hranicích v roce 2014, varuje Budanov.

Putin se ještě nerozhodl

O chystaném ruském útoku na ukrajinskou svrchovanost mluvil v pátečním rozhovoru pro americký deník The Washington Post i ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. Řekl, že Moskva invazi chystá, ruský prezident Vladimir Putin se ale dosud nerozhodl, zda ji uskuteční, respektive k ní nedal pokyn.

Ředitel CIA jednal v Rusku v době soustřeďování ruských vojsk u hranic s Ukrajinou

Evropa

Rusko jakékoliv chystané akty agrese, před nimiž už evropské spojence varovali i Američané, setrvale popírá. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pondělí zopakoval, že Rusko jen hájí své zájmy a stará se o svou obranu. Přesuny ruských vojsk na ruském území podle Peskova nemají kohokoliv znepokojovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám