Hlavní obsah

Ruský youtuber si vystřelil z polského prezidenta Dudy, vydával se za šéfa OSN

Právo, Pavol Minárik
Varšava

Ruský youtuber Vladimir Kuzněcov, známý jako Vovan, si vystřelil z polského prezidenta Andrzeje Dudy, když se v telefonu vydával za generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese. Jedenáct minut s ním anglicky debatoval o výsledku nedávných prezidentských voleb, postojích k sexuálním menšinám i o koronaviru a vztazích s Ruskem a Ukrajinou.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Polský prezident Andrzej Duda

Článek

Konverzace mezi falešným Guterresem a Dudou, který čekal na oficiální potvrzení svého těsného vítězství v nedělních prezidentských volbách, se konala v pondělí večer. Duda s ním mluvil poté, co totožnost volajícího měl potvrdit představitel polské mise při OSN.

Duda poděkoval domnělému Guterresovi za blahopřání ke znovuzvolení. Ohledně epidemie koronaviru uvedl, že hlavním zdrojem nákazy mohou být Ukrajinci, kterých je v Polsku hodně. Zdůraznil však, že epidemie je pod kontrolou.

Duda popřel nechuť k sexuálním menšinám

V rozhovoru Duda uvedl, že LGBT menšiny v Polsku nediskriminuje a přistupuje se stejnou úctou ke každému člověku. Taky řekl, že ho nemá rád bývalý premiér Donald Tusk, což je mu líto.

Podle něj ruský prezident Vladimir Putin „obvinil Polsko, že začalo druhou světovou válku“.

Na závěr youtuber, kterého Duda stále oslovoval excelence, vyjádřil naději, že nestráví večer bez vodky zubrovky.

Načapaný nebyl jen Duda

Když vyšlo vše najevo, Duda uvedl, že se mu nezdálo, s jakou lehkostí údajný Gutteres vyslovil obtížné slovo zubrovka, ale že „hlas byl opravdovému šéfovi OSN skutečně podobný“.

Polské ministerstvo, které má na starosti koordinaci zpravodajských služeb, má podle rozhlasové stanice RMF FM zjistit hlavně to, jak je možné, že se "náhodným lidem podařilo spojit se s prezidentem", a jaké měli autoři nahrávky vlastně záměry. Volajícího prý prověřoval pracovník polského zastoupení při OSN. Podle politiků vládnoucího PiS za tento telefonát může šéf prezidentské kanceláře Krzysztof Szczerski a volají po jeho demisi.

Kuzněcov a jeho parťák Alexej Stoljarov, známý jako Lexus, v minulosti už na podobné žertíky nachytali jiné politiky včetně francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a britského premiéra Borise Johnsona. K jejich dalším obětem patří princ Harry a zpěvák Elton John.

Reklama

Výběr článků

Načítám