Hlavní obsah

Ruský parlament chce omezit užívání cizích slov

Moskva

Ruský parlament připravuje zákon, který má vyloučit „neoprávněné” užívání cizích slov ve veřejné sféře. Poslanecký návrh už schválil kulturní výbor dolní parlamentní komory. Hříšníkům, kteří budou ve veřejných dokumentech používat jinou verzi ruštiny než „literární”, bude hrozit pokuta až 50 000 rublů (30 000 korun). V případě právnických osob dokonce konfiskace majetku.

Foto: Aleksey Nikolskyi/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

V Kremlu údajně návrhem nadšeni nejsou.

Článek

Navrhovatelé tvrdí, že jejich zájmem je čistota mateřštiny. Inspirovali se prý ve Francii, kde zákon chrání státní jazyk před pronikáním angličtiny. "Velmi si vážím Francouzů, ale stejně si cením i vlastní země a jejího jazyka, řeči Tolstého a Puškina," prohlásil při odůvodnění zákona režisér Vladimir Bortko, který v kulturním výboru Státní dumy zastupuje ruské komunisty.

Z úředních dokumentů mají podle návrhu zákona vymizet slova, která mají běžně užívanou obdobu v ruštině. Termín "běžně užívanou" návrh nijak blíž nespecifikuje. Z textu navrhovaného zákona ani nevyplývá, kdo by měl čistotu veřejných listin kontrolovat a prohřešky trestat.

Zákon má být předložen poslancům k prvnímu čtení už v červenci, jeho budoucnost je ale podle agentury ITAR-TASS nejistá. V Kremlu z něj prý nadšeni nejsou, podle prezidentské kanceláře dosavadní právní úprava regulující užívání ruštiny jako státního jazyka stačí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám