Hlavní obsah

Ruský ministr zahraničí prý sprostě nadával britskému kolegovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov zahrnul svého britského kolegu Davida Milibanda nadávkami při nedávném telefonickém rozhovoru o ruských vojenských operacích v Jižní Osetii a Gruzii. Napsal to v pátek britský list Daily Telegraph s odvoláním na zdroje britského ministerstva zahraničí.

Článek

Podle nich Lavrov namítal proti tomu, aby ho britský ministr poučoval. V přepisu telefonického hovoru je prý tolik nadávek, že bylo obtížné připravit čitelné shrnutí z celé konverzace, uvedl Daily Telegraph, který píše o opakovaném použití "slova začínajícího na f", tedy o jedné z nejběžnějších anglických nadávek "fuck".

Tohoto slova použil prý Lavrov, když se prý ptal Milibanda, z jakého titulu ho poučuje. Stejně přímočarým způsobem se údajně zeptal britského protějšku, zda ví něco o ruské historii.

"Nedalo se to zrovna označit za diplomatický jazyk. Bylo to dost šokující," řekl jeden zdroj ministra zahraničí. Další zdroj potvrdil, že se v rozhovoru zazněly nadávky, "ale jen na jedné straně". "Diplomatické rozhovory ministrů zahraničí nekomentuje," řekl mluvčí ministerstva listu.

Napětí mezi oběma zeměmi trvá už dlouho

Podle Daily Telegraph Miliband mluvil o námitkách Británie a EU proti ruským akcím a řekl, že Evropa by měla přehodnotit vztahy s Ruskem po jeho "agresivnímu" chování. Ruský ministr se prý v této souvislosti zeptal Milibanda na americkou a britskou invazi do Iráku.

Miliband a Lavrov se střetli již víckrát, když vztahy mezi oběma zeměmi jsou již několik let napjaté. Důvodem je vražda bývalého ruského agenta Alexandra Litviněnka před dvěma lety, na jejímž vyšetřování Rusko podle Londýna odmítá spolupracovat. Británie tak loni vyhostila ruské diplomaty, zatímco Moskva reagovala uzavřením některých kanceláří Britské rady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám