Hlavní obsah

Ruský exministr tvrdil, že v tašce s úplatkem má víno

Právo, ama

Za „kvalitní víno“ se prý snažil vydávat úplatek ve výši dvou miliónů dolarů (téměř 44 miliónů korun) ruský exministr ekonomického rozvoje Alexej Uljukajev, loni v listopadu zatčený kvůli korupci. Podle agentury Interfax to vyplývá z protokolu, který při úterním soudním přelíčení zveřejnila obžaloba.

Foto: Profimedia.cz

Ruský exministr ekonomického rozvoje Alexej Uljukajev na snímku z loňského roku

Článek

„Uljukajev řekl, že v tašce je víno,“ citoval prokurátor ze záznamu tajné služby. Exministr zatím informace nekomentoval.

Případ v českém čtenáři asi vyvolá vzpomínky na kauzu exposlance Davida Ratha obžalovaného z korupce, jenž při zatýkání také tvrdil, že měl za to, že v krabici se sedmi milióny korun nese víno, jsou tu však jisté rozdíly.

Prý to byl dárek od přítele

Ruský deník Vědomosti napsal, že tajná policie FSB zajistila v kufru exministrova vozu fialovou tašku s několika balíčky stodolarových bankovek. Obsahovala prý jeho otisky prstů. Uljukajev údajně tvrdil, že má v tašce „dobré víno“, které dostal jako „dárek od přítele“.

Přiznal, že tašku, kterou si do auta donesl krátce po setkání s šéfem ropné společnosti Rosněfť Igorem Sečinem, v kufru upravoval, a proto na ní zanechal otisky.

Ruské úřady tvrdí, že Uljukajev požadoval úplatek za posudek, který by Rosněfti umožnil privatizaci společnosti Bašněfť. Uljukajev veškerá obvinění odmítá s tím, že šlo o provokaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám