Hlavní obsah

Ruskou vakcínu Sputnik začnou vyrábět i v Itálii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Itálie se dohodla s Ruskem, že bude na vlastním území vyrábět vakcínu Sputnik V. Distribuovat ji však začne, až látku schválí Evropská unie. Jde o první takovou dohodu v Evropě.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Lahvička s vakcínou Sputnik V.

Článek

Ruskou vakcínu proti covidu-19 by měla vyrábět italsko-švýcarská farmaceutická společnost Adienne Pharma, a to ve dvou závodech v Itálii, mimo jiné v Lombardii na severu země. Druhý závod agentura AGI nespecifikovala, uvedla jen, že je ve střední Itálii. Firma oznámila, že je schopna od letošního července do ledna 2022 dodat deset milionů dávek vakcíny. S její distribucí začne, až preparát získá certifikaci EMA.

První na světě

Ruská vakcína Sputnik V byla první vyvinutou a schválenou vakcínou proti koronaviru na světě. Rusové tvrdí, že je bezpečná a účinná. Prozatím s ní potřebnými dvěma dávkami naočkovali přes dva miliony lidí. Žádné významnější nežádoucí účinky nejsou hlášeny. Efektivita vakcíny dosahuje podle výrobce až 90 procent.

Očima Saši Mitrofanova: Operace Sputnik V

Komentáře

Předsedkyně správní rady Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) Christa Wirthumerová-Hocheová ale v neděli vyzvala členské státy Evropské unie k opatrnosti. Mají počkat, dokud EMA sama dostatečně neposoudí její bezpečnost a efektivitu.

Neschvalujte Sputnik V k nouzovému použití, vyzývá EMA státy EU

Koronavirus

Maďarsko se nicméně rozhodlo nečekat a vakcínu zakoupilo. První dodávky vakcíny dorazily také na Slovensko, kde nestandardní nákup Sputniku V způsobil vládní krizi.

EMA schválila tři vakcíny

Evropská unie zatím předběžně schválila nasazení tří očkovacích látek proti covidu-19, a to od společností Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca. Wirthumerová-Hocheová rovněž uvedla, že se ve čtvrtek výjimečně sejde výbor pro humánní léčivé přípravky EMA, aby posoudil nasazení vakcíny společnosti Johnson & Johnson v EU. „Očekáváme pozitivní zhodnocení a to, že Evropská komise rychle udělí povolení,“ řekla.

Po smrti naočkované ženy zastavilo Rakousko vakcinaci jednou šarží AstraZeneky

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám