Hlavní obsah

Rusko znovu naznačilo, že bude samostatnost Kosova vetovat

NEW YORK

Ruský zástupce při Radě bezpečnosti OSN Vitalij Čurkin řekl britské stanici BBC, že ani nová, kompromisnější verze návrhu zmocněnce OSN pro Kosovo Marrtiho Ahtisaariho o statutu této srbské provincie není pro Rusko přijatelná. Čurkin naznačil záměr Ruska návrh vetovat. Ahtisaariho plán počítá s omezenou suverenitou Kosova.

Článek

Umírněnější verze návrhu, která ustavuje úřad zvláštního zmocněnce pro záležitost uprchlíků z Kosova, "nic nezměnila," řekl Čurkin.

Ačkoliv je stále součástí Srbska, nachází se Kosovo od ukončení bombardování srbských cílů Severoatlantickou aliancí v roce 1999 pod patronátem OSN. NATO se pro intervenci rozhodlo, aby zastavilo násilnosti Srbů na etnických Albáncích v Kosovu, z nichž se někteří rozhodli pro ozbrojený odpor.

Bývalý finský prezident Marrti Ahtisaari představil svůj plán o budoucím statutu Kosova v březnu po několikaměsíčních jednáních s oběma stranami. [celá zpráva] Kosovo by podle plánu mělo mít možnost užívat vlastní státní symboly včetně vlajky a hymny, vstoupit do OSN, uzavírat mezinárodní smlouvy a vytvořit si vlastní lehce vyzbrojené bezpečností síly. Srbská vláda návrh odmítá. [celá zpráva]

Kosovo vytváří nebezpečný precedens, tvrdí Moskva

Rusko se obává, že nezávislost Kosova by mohla probudit naděje separatistů od Indonésie až po Španělsko. Ruský prezident Vladimir Putin už letos v únoru varoval, že kosovskou nezávislost budou považovat za precedens kromě jiných také prorusky orientované odštěpenecké oblasti v Moldavsku a Gruzii.

Spojené státy a Evropská unie trvají na tom, že Kosovo je zvláštní případ, protože od roku 1999 se nachází pod správou mezinárodního společenství.

Reklama

Související články

Kosovo získá omezenou suverenitu

Kosovo, od roku 1999 pod protektorátem OSN a formálně součást Srbska, získá právo členství v mezinárodních organizacích, i když nedosáhne plné nezávislosti....

Výběr článků

Načítám