Hlavní obsah

Rusko vydalo Ukrajině mrtvé z Azovstalu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Rusko vydalo Ukrajině těla desítek bojovníků, kteří zahynuli v bojích o hutní komplex Azovstal v Mariupolu, napsala Ukrajinska pravda. Desítky těl, které byly nalezeny v troskách vybombardovaného komplexu, byly převezeny do Kyjeva, kde se provádějí testy DNA k jejich identifikaci.

Foto: Dmytro Kozackyj

Světlo po mnoha dnech tmy

Článek

Do Kyjeva bylo převezeno 160 těl, nejméně 52 z nich je považováno za ostatky bojovníků azovského pluku, uvedla Anna Holovková, mluvčí pluku Azov.

Maksym Žorin, bývalý velitel pluku Azov, potvrdil, že ostatky padlých z Azovstalu byly mezi těmi, které si vyměnila Ukrajina a Ruská federace v poměru 160 za 160. Výměna se uskutečnila 4. června, ale ukrajinské ministerstvo neposkytlo žádné podrobnosti. Informace se dostaly na veřejnost až prostřednictvím pozůstalých.

Vjačeslav Drofa, bratr bojovníka z pluku Azov, který zmizel a měl zemřít v hutním komplexu, uvedl, že do vojenské nemocnice v Kyjevě dorazily nejméně dva kamiony s mrtvými z Azovstalu. Pozůstalí čekají, až budou provedeny analýzy DNA, které ostatky identifikují.

Sdílejte to, prosí voják, který před zajetím pořídil unikátní fotky života v podzemí Azovstalu

Evropa

Drofa uvedl, že ostatky jeho staršího bratra Dmitrije ještě nebyly nalezeny. Podle jeho slov jsou některé velmi těžce popálené.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí uvedl, že v ruském zajetí je stále přes 2500 ukrajinských vojáků z Azovstalu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám