Hlavní obsah

Rusko splnilo hrozbu. Přestalo dodávat Finsku plyn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Helsinky

Ruská plynárenská společnost Gazprom v sobotu ráno zastavila vývoz plynu do Finska. Podle agentury Reuters to oznámil finský operátor Gasgrid.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vláda Finska, které je neutrální zemí a má s Ruskem více než 1300 kilometrů dlouhou hranici, ve středu schválila vstup země do Severoatlantické aliance. Učinila tak poté, co Rusko 24. února vojensky napadlo Ukrajinu, která také není členem NATO.

Moskva dříve varovala, že pokud se Finsko rozhodne vstoupit do NATO, přijde s odvetnými kroky.

„Na tuto situaci jsme se připravovali a v dodávkách nebudou žádné výpadky. V následujících měsících jsme schopni zásobovat všechny zákazníky,“ uvedla finská společnost Gasum. Firma bude plyn svým zákazníkům dodávat z přípojky, která vede z Estonska.

Švédsko a Finsko podaly žádost o vstup do NATO

Zahraniční

Ruské firmy už v polovině května přestaly Finsku dodávat elektřinu. Ta tvořila asi desetinu spotřeby severské země.

Finsko to vyřešilo tím, že začalo produkovat více vlastní elektřiny a zvýšilo dodávky ze Švédska.

Gazprom už dříve přerušil dodávky plynu pro Bulharsko a Polsko. Jižní země oznámila, že bude brát levnější zkapalněný plyn z USA. Polsko bylo na zastavení dodávek připraveno. Plyn bude brát přes přípojky z ČR a Litvy a má také zásobníky plné na 80 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám