Hlavní obsah

Rusko řeší rostoucí ceny potravin

Právo, ave

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rostoucí ceny základních potravin v Rusku tvrdě tlačí na místní spotřebitele. V zemi se rozhořela diskuse, kdo zvyšující se náklady pokryje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ruský rubl. Ilustrační foto

Článek

Obchodní řetězce čelí tvrdému politickému tlaku, aby nezdražovaly. Proto se s odvoláním na „znepokojenost státních orgánů“ obrátily na výrobce, aby nezvyšovali ceny dodávaného zboží alespoň do konce září, kdy v zemi proběhnou parlamentní volby.

Pokud se tak stane, obchodníci o tom budou muset úřady informovat, varoval dodavatele podle listu Kommersant řetězec Lenta.

V Rusku kopali hroby na čas

Koktejl

Výrobci tvrdí, že jejich náklady objektivně rostou a obchodníci se nechtějí vzdát svých marží. Na vládním seznamu „sociálně důležitých druhů potravin“ figurují maso, ryby, olej, mléko, cukr, sůl, čaj, chléb, obiloviny, těstoviny, brambory, zelí, cibule, mrkev a jablka“.

„Vláda má dostatek nástrojů, aby zkrotila choutky těch, kdo bohatnou díky spekulativní poptávce po všem,“ prohlásil ve středu ruský premiér Michail Mišustin, podle nějž růst cen způsobily celosvětově nízké úrokové sazby, které vedly k růstu inflace.

Reklama

Výběr článků

Načítám