Hlavní obsah

Rusko nabízí Ukrajincům jednání v Minsku. Bude trvat na jejich neutralitě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Rusko je připraveno jednat s Ukrajinou a nabízí, že pošle svoji delegaci do Minsku. Podle agentury RIA Novosti to prohlásil mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Podle serveru RT.com ale dodal, že bude Moskva trvat na neutralitě Ukrajiny, o čemž je už ukrajinský prezident podle něj ochoten vyjednávat.

Foto: Alexei Nikolsky, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že je připraven jednat o neutrálním statusu Ukrajiny. (Ruský prezident) Putin od začátku říkal, že je cílem vojenské operace pomoc (separatistickým regionům) DLR a LLR a demilitarizace a denacifikace Ukrajiny. To jsou nezbytné kroky ke statusu neutrality,” prohlásil Peskov.

Zelenskyj vyzval Evropany, aby přijeli bránit Ukrajinu

Zahraniční

K jednání už dříve vyzval ukrajinský prezident Zelenskyj. „Chci se ještě jednou obrátit na prezidenta Ruské federace. Na celém ukrajinském území se odehrávají boje. Pojďte si sednout k jednacímu stolu, abychom ukončili umírání lidí,” řekl.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov původně předtím řekl, že Moskva je připravena vyjednávat s Kyjevem teprve poté, až Ukrajina složí zbraně, a že Zelenskyj promarnil své dřívější příležitosti k jednání. Peskov ale v pátek označil Zelenského výzvu za pozitivní krok.

Ruská invaze s nejasným cílem

Rusové snahou o demilitarizaci a denacifikaci odůvodňují svou invazi na Ukrajinu, byť nevysvětlili, co tím myslí a jak by měl takový proces probíhat. Na obsazení separatistických regionů Luhanská a Doněcká lidová republika ve čtvrtek navázali vojenskou invazí.

Druhý den ruské invaze na sociálních sítích. Ukrajina se statečně brání

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám