Hlavní obsah

Rusko kvůli Kosovu hrozí návratem k politice síly

– PRIŠTINA • Aktualizováno
Novinky, rei, aš,

Ruský velvyslanec při Severoatlantické alianci Dmitrij Rogozin v pátek v Bruselu varoval NATO, že by se Moskva v reakci na situaci kolem Kosova mohla vrátit k politice "hrubé vojenské síly". Kosovo vyhlásilo jednostrannou nezávislost na Srbsku v neděli. Bělehrad a Rusko s tím nesouhlasí, přední státy Evropské unie a Spojené státy odtržení oficiálně uznaly.

Foto: Profimedia.cz

Dmitrij Rogozin

Článek

„Jestli Evropská unie zaujme společnou pozici a NATO překročí svůj současný mandát v Kosovu, ocitnou se ve střetu s OSN. A my, myslím si, budeme dál jednat na základě zjištění, že abychom byli respektováni, musíme používat hrubou vojenskou sílu,“ řekl Rogozin.

Kosovské hranice se Srbskem hlídají místní úřady, ale hlavní zodpovědnost za bezpečnost je na mírové misi NATO, která má v zemi přes 16 000 příslušníků, včetně českého kontingentu. „Za žádných okolností by aliance neměla zasahovat do politiky. Musí zůstat neutrální," řekl Rogozin.

Doplnil ovšem, že ozbrojený konflikt s Ruskem nehrozí: „Mohu zaručit, že kvůli Kosovu nebude žádná válka mezi Ruskem a Severoatlantickou aliancí, i když Kosovo zcela jistě naruší náš dialog."

„Západ udělal strategickou chybu podobnou té při invazi do Iráku,“ dodal Rogozin. „Hovoříme o destrukci mezinárodního bezpečnostního systému. To přináší hrozbu nových konfliktů po celém světě.“

Kosovo zostřilo ochranu hranic

Kosovská policie po čtvrtečních násilnostech v Bělehradě, kde bylo vypáleno velvyslanectví USA či restaurace McDonald's a poničeno několik dalších zastupitelství, zesílila ochranu hranic. "Od 6. rána dnešního dne bude všem občanům Srbska a automobilům a autobusům přijíždějícím ze Srbska, povolen vjezd výběrově, na základě toho, zda jsou podezřelí, že by se mohli účastnit manifestací," uvedla kosovská policie. Důvodem je "zajištění ochrany veřejného pořádku po bitkách v Bělehradě.

Počet zraněných při výtržnostech roste

Násilnosti v Bělehradě si podle posledních zpráv vyžádaly jednu oběť a 130 zraněných, z nichž 52 jsou zasahující policisté. Zadrženo bylo 192 lidí. Poničeno bylo osm budov zastupitelských úřadů, 90 obchodů, restaurace McDonald's a několik automobilů.

Násilnosti pokračovaly i v pátek. V etnicky rozdělené Kosovské Mitrovici policie nasadila slzný plyn poté, co se asi 5000 Srbů pokoušelo překročit most přes Ibar.

Reklama

Související témata:

Související články

Kosovo vyhlásilo nezávislost

Srbská provincie Kosovo vyhlásila v neděli nezávislost. Provincie tak učinila jednostranně poté, co zkrachovala několikaměsíční jednání kosovských zástupců...

Rusko svolává kvůli Kosovu Radu bezpečnosti

Jednostranné vyhlášení Kosova vyvolalo okamžitou prudkou reakci Ruska, které požádalo o svolání mimořádné schůzky Rady bezpečnosti OSN. Oznámil to v neděli...

Výběr článků

Načítám