Hlavní obsah

Rusko expresně projedná připojení Krymu, pro bylo 96,8 % hlasujících

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruská Státní duma schválí legislativu umožňující připojení Krymu k Rusku co nejdříve. Oznámil to v pondělí podle agentury Interfax místopředseda Státní dumy Sergej Něverov. Pro připojení poloostrova k Ruské federaci se v nedělním referendu vyslovilo 96,8 procenta hlasujících.

Foto: Max Vetrov, ČTK/AP

Proruský krymský premiér Sergej Aksjonov slaví s lidmi na Leninově náměstí v Simferopolu

Článek

Výsledek oznámil v pondělí ráno v Simferopolu šéf volební komise Michail Malyšev. Nezahrnuje hlasování v největším krymském městě Sevastopolu, které je samostatnou správní jednotkou a hlasuje odděleně. Podle Malyševa se ale celkové výsledky už nebudou výrazně lišit. [celá zpráva]

Podle zpřesněných konečných výsledků se vyslovilo pro spojení s Ruskem 1 233 002 hlasujících, uvedl Malyšev. K volebním urnám se dostavilo 83,1 procenta obyvatel Krymu, kteří mají volební právo.

Pro druhou alternativu, tedy zachování autonomního statusu v rámci Ukrajiny s právem pozdějšího připojení k Rusku, se vyslovilo 31 997 lidí, což je 2,5 procenta hlasujících. Zbytek hlasů byl neplatný.

Vracíme se! skandovaly davy

Krymská města byla podle ruských médií celou noc na nohou, v ulicích manifestovaly davy v povznesené náladě a oslavovaly vidinu návratu do lůna Ruska. Na náměstích vlály ruské, krymské a sovětské vlajky, auta vyzdobená ruskou trikolorou se zapnutými klaksony projížděla ulicemi a lidé hlasitě skandovali "Vracíme se!".

Podle šéfa krymské vlády Sergeje Aksjonova budou oficiální výsledky slavnostně vyhlášeny na mimořádné schůzi krymského parlamentu, která začne v 09:00 SEČ. Bezprostředně poté bude odhlasována oficiální žádost o přistoupení Krymu k Ruské federaci.

Foto: Vadim Ghirda, ČTK/AP

Zastánci připojení Krymu k Rusku slaví na Leninově náměstí v Simferopolu

Poté má podle Aksjonova do Moskvy odletět delegace krymských poslanců, která má s ruskými partnery projednat náležitosti připojení. Žádost o připojení Krymu k Rusku nejdřív poputuje na stůl k prezidentu Vladimiru Putinovi.

Po prezidentově podpisu se budou přijetím nového člena federace zabývat obě komory ruského parlamentu, které připraví příslušnou smlouvu. Její součástí bude přechodné období, v němž krymská správa přizpůsobí hospodářské, finanční a právní uspořádání ruským poměrům.

Foto: Andrew Lubimov, ČTK/AP

Žena hlasuje ve vesnici poblíž Sevastopolu

Po schválení smlouvy oběma stranami její text posoudí ruský ústavní soud. Poslední slovo pak budou mít znovu poslanci horní a dolní komory, kteří připojení definitivně schválí.

Podle CNN se zvažuje, že v Rusku bude uvalena speciální daň, ze které se budou hradit náklady na připojení.

Manifestační hlasování jak za SSSR

„Děkujeme všem občanům Ruska a Krymu, děkujeme vládě Ruské federace a prezidentovi," prohlásil Aksjonov. "Je to naše společné vítězství, je to skutečně historická příležitost, kterou jsme společně dokázali využít," prohlásil krymský premiér.

Jak uvedla agentura Kryminform, mezi městy poloostrova byla vyhlášena neoficiální soutěž o největší účast v hlasování. Vítězem se stal přístav Kerč na východě Krymu, kde se k volebním urnám dostavilo 94,6 procenta občanů s volebním právem. Následovala města Džankoj, Feodosija, Sevastopol a Jalta.

Reklama

Výběr článků

Načítám