Hlavní obsah

Rusko bude možná deportovat cizince nakažené koronavirem

Moskva

Rusko by mohlo začít deportovat cizince, kteří budou nakažení koronavirem 2019-nCoV, prohlásil v pondělí ruský premiér Michail Mišustin. V zemi je podle ministerského předsedy situace pod kontrolou, nicméně úřady přijaly v obavách z šíření viru přísná opatření. Přerušily například vlakové spojení s Čínou a od minulého týdne je také uzavřena společná hranice na Dálném východě.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Rusko, koronavir, nákaza, deportace, Michail Mišustin

Článek

„Aby se infekce v naší zemi nerozšířila, byla přijata všechna nezbytná opatření. Situace je pod kontrolou,“ řekl Mišustin.

V Rusku byly zatím potvrzeny první dva případy nákazy koronavirem, v Zabajkalském kraji a Ťumeňské oblasti. V obou případech jde o čínské občany, kteří přicestovali z Číny. Hospitalizováni byli i lidé, kteří s nimi přišli do styku.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Premiér připomněl, že Světová zdravotnická organizace vyhlásila nouzový stav a nemoc byla zařazena na seznam vysoce nakažlivých chorob. „To nám umožní provést deportaci cizích občanů, pokud se u nich tato nemoc objeví, a umožní zavést speciální restriktivní opatření včetně izolací a karantén,“ uvedl.

Generální ředitel Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus ale varoval před přehnanými opatřeními, která jdou proti doporučením organizace. „Vyzýváme všechny země, aby přijaly taková rozhodnutí, která jsou podložená důkazy a která jsou s nimi v souladu,” řekl Ghebreyesus.

Na koronavirus zabraly léky na AIDS

Svět

Agentura TASS napsala, že deportace se může provést podle paragrafu 25.10 ruského zákona o odjezdu a příjezdu do Ruské federace. Vyhoštěni mohou být cizinci, jejichž přítomnost představuje nebezpečí pro zdraví obyvatel. „Rozhodnutí může být zrušeno, pokud se takový člověk léčí v Rusku nebo sám odjel ze země,” napsala agentura TASS.

Čína kritizovala USA, že šíří paniku v souvislosti s koronavirem

Svět

Stejně jako ostatní země světa, i Rusko se chystá evakuovat z čínské provincie Chu-pej, která je centrem nákazy, své občany. Během pondělí by jich mělo odletět 130 z celkových více než 600, napsala agentura Reuters.

Nový typ koronaviru si dosud vyžádal více než 360 mrtvých a přes 17 tisíc nakažených. Infekce se začala šířit koncem loňského roku z čínského města Wu-chan v provincii Chu-pej.

Reklama

Výběr článků

Načítám