Hlavní obsah

Ruskému opozičníkovi Navalnému operovali oko zraněné při útoku chemikálií

Barcelona

Ruský opoziční vůdce Alexej Navalnyj podstoupil ve španělské Barceloně operaci pravého oka. Oznámil to v úterý prostřednictvím internetové služby Instagram. Podle lékařů se z poleptání, způsobeného při nedávném útoku antiseptikem, bude zotavovat několik měsíců.

Foto: Evgeny Feldman, ČTK/AP

Alexej Navalnyj po útoku chemikálií

Článek

"Na pravé oko zatím vidím jen dvě velká písmena na horním řádku světelné tabule," uvedl ruský disident, který má být v péči španělských lékařů asi týden.

Do Ruska se musí vrátit zejména kvůli rozsudku soudu v kauze Kirovles, v němž byl pravomocně odsouzen na pět let za údajné krádeže dřeva. Podle verdiktu je povinen se dvakrát měsíčně hlásit na policii.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Alexej Navalnyj

Zranění oka, na které před operací z 80 procent neviděl, přivodil Navalnému útok z konce dubna, při němž neznámí pachatelé v Moskvě politikovi polili obličej roztokem barviva, které se v Rusku používá jako antiseptikum. Podle tvrzení Navalného spolupracovníků obsahovala tekutina i žíravinu.

Odsouzení v kauze firmy Kirovles podle většiny právníků vyřazuje vůdce ruské opozice ze souboje o nejvyšší státní úřad. Prezidentské volby se v Rusku budou konat příští rok v březnu a Navalnyj se netajil úmyslem kandidovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám