Hlavní obsah

Ruské řidiče uvěznil sníh, mamutí kolona může mít až 200 kilometrů

• Aktualizováno

Oblast ruského města Tver postihlo silné sněžení už před čtyřmi dny, situace však nadále zůstává dramatická. Na hlavním tahu mezi Moskvou a Petrohradem uvízli řidiči osobních i nákladních aut v koloně, která v neděli dosáhla podle ruských médií délky 200 kilometrů. Poslední oficiálně hlášená délka kolony je 55 kilometrů.

Foto: Profimedia.cz

Moskvu před čtyřmi dny zasáhlo husté sněžení.

Článek

Dopravní inspektorát v neděli ráno oznámil, že osobní automobily a autobusy projíždějí po trase bez větších problémů, což ale popřeli lidé stojící v zácpě.

Agentura Interfax rovněž upozornila, že z Tveru, který leží na 700 kilometrové trase mezi Moskvou a Petrohradem, neodjíždějí autobusy ani jedním směrem. Jak uvedla zpravodajská televize Rossija 24, informace jsou protichůdné a situace nejasná, i proto řada dobrovolníků neváhá a nakupuje a odváží zásoby uvízlým řidičům.

"Lidi jsou ve sněžném zajetí už třetí den, postrádají jídlo a pití. Dobrovolníci jim povezou zásoby osobními automobily," citoval tverské dobrovolné záchranáře server Lenta.ru. Dopravní inspekce prý situaci řeší, rozestavěla polní kuchyně, nicméně někteří řidiči odmítli, že by se k nim pomoc dostala.

O situaci se zajímá i vicepremiér Dmitrij Rogozin, který na svém twitterovém účtu vyzval postižené kalamitou, aby sdíleli své aktuální zkušenosti na ruských silnicích. Slíbil, že nasbíraný materiál předloží zítra na schůzce s premiérem Dmitrijem Medveděvem.

U Tveru ve středu napadlo na 70 centimetrů sněhu, dvojnásobek "měsíční normy", a k tomu se přidal prudký vítr.

Podle úřadů se situaci podaří vyřešit do pondělního rána.

Reklama

Výběr článků

Načítám