Hlavní obsah

Ruská vláda zakázala lidem kouřit na balkónech

Moskva

Ruská vláda zakázala občanům s platností od 1. října kouřit na balkónech svých bytů. Rozhodnutí, které kabinet schválil na doporučení hasičů, vyvolalo v zemi živou diskusi. V pátek ho komentoval i úřad ruského prezidenta. Podle Kremlu je každé rozhodnutí zachraňující lidské životy vítáno.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Z vládního výnosu vyplývá, že zákaz kouření na balkónech nevyvolala protikuřácká kampaň zdravotníků, ale obavy hasičů. Na balkónech nesmějí Rusové od října manipulovat s otevřeným ohněm, což roztrpčí zejména milovníky grilování. Porušení zákazu, který se vztahuje i na hotely a ubytovny, se bude trestat pokutou.

Ruský vůdce Vladimir Putin nové nařízení podporuje, a to nejen jako protipožární, řekl kremelský mluvčí Dmitrij Peskov. Putin vyznává zdravý způsob života, sportuje a kuřáky nemá rád. „V jeho okolí byste je spočítali na prstech jedné ruky,” řekl Peskov.

Při požárech v Rusku zahynou každoročně tisíce lidí. Počet obětí tam bývá mnohem vyšší než v Evropě či USA. Hlavní příčinou bývá zchátralá infrastruktura, závadné topení či elektrické vedení, ale i neopatrné zacházení s otevřeným ohněm. Letos v únoru uhořelo v centru Moskvy sedm lidí, když po neopatrné manipulaci s ohněm vzplanula dvě patra jejich domu.

Právníci: Cigareta není otevřený oheň

Právníci oslovení ruskou redakcí BBC nicméně upozornili, že s vymáháním zákazu může být problém, a to i proto, že cigareta nehoří otevřeným ohněm, ale doutná.

„Lidé budou na soudech dokazovat, třeba i za pomoci znalostí školské fyziky, že kouření není manipulací s otevřeným ohněm. Zapálit si (cigaretu) - to ano. Ale dokažte, že jste si zapálili na balkóně (a ne v bytě),” míní advokát Andrej Někrasov.

Předloni se až k ruskému nejvyššímu soudu dostal případ kuřáka z Novosibirska kvůli otázce, zda má odškodnit souseda za to, že ho obtěžoval tabákovým dýmem, když kouřil na svém vlastním balkonu. Nejvyšší soud nakonec dal za pravdu nekuřákovi, ale rozhodl, že kuřák místo čtvrt milionu rublů (asi 92 000 Kč), které požadoval poškozený, zaplatí padesátkrát méně, jen pět tisícovek (asi 1835 Kč). Soused, u kterého prý pasivním kouřením vznikla závislost na nikotinu, kvůli tomu podstoupil tříletou právní bitvu a mezitím se stačil přestěhovat.

Reklama

Související články

Švédsko zakázalo kouření před hospodami

Ve Švédsku vstoupil v pondělí v platnost zákon, který zakazuje kouření před hospodami. Zapálit si cigaretu v restauraci nemohou lidé ve Švédsku již několik...

Zákaz kouření za volantem? Ani nápad

Kouření škodí zdraví, a když si zapálí řidič v autě, roste i riziko nehody, protože v té chvíli se plně nevěnuje řízení. Návrh zakázat kouřit alespoň ve vozech...

Výběr článků

Načítám