Hlavní obsah

Ruská policie zadržela české filmaře, točili nádraží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Čeljabinsku se odehrál úsměvný incident, kdy policie krátce zadržela filmaře Petra Nikolaeva a Jiřího Prušu. Natáčeli totiž nádraží. Poté, co vše smazali, mohli pokračovat v cestě.

Foto: legiefilm.cz

Jiří Pruša (vlevo) a Petr Nikolaev

Článek

„První „asijská” zastávka, Čeljabinsk, nám v pondělí přichystala nepříjemné překvapení, ale vlastně docela symptomatické - podobně jako legionáři před sto lety i my jsme se tu střetli s místní mocí. Fotit vlaky zakázáno, zněl nekompromisní verdikt policie, která Petra na půl hodiny zatkla a donutila ho vše, co natočil, pod dozorem smazat. Druhá možnost - výslech na místním protišpionážním oddělení - nepřicházela v úvahu. Ujel by nám vlak do Jekatěrinburgu. A to by nebyla při ruských vzdálenostech legrace,” napsali filmaři na svém blogu.

„Tak nádherný černý uhlí v tak dokonalém světle jsem ještě nikdy nikde neviděl, natož, abych ho měl natočený,” litoval Nikolaev záběrů.

V Rusku se připravuje na natáčení filmu o legionářích, který by se měl dostat do kin v roce 2017. Pracovní název zní Legionáři - sibiřská anabáze. Scénář napsal Miroslav Oščatka, producentem je Jiří Pruša, kameru bude mít na starost David Ployhar. Rozpočet je 100 miliónů korun.

Na internetu filmaři popisují také další dojmy z východu, viděli například obrovskou sochu Lenina v Omsku a v Jekatěrinburgu místo, kde bolševici povraždili carskou rodinu. Svědčí o tom jen nepatrná deska u chodníku v trávě.

Reklama

Výběr článků

Načítám