Hlavní obsah

Ruská Duma odsoudila masakr v Katyni, přiznala Stalinův rozkaz

Novinky, aš, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Dolní komora ruského parlamentu Duma v pátek odsoudila masakr Poláků v Katyni, kterého se dopustili Sověti za druhé světové války. Duma podle BBC uznala, že Stalin a jeho věrní nařídili likvidaci Poláků v roce 1940. Připomenula též, že v Katyni byly postříleny tisíce sovětských občanů.

Článek

Duma uvedla, že doufá, že je to „počátek nové fáze vztahů (s Polskem) na základě demokratických hodnot“.

V prohlášení Dumy se uvádí: „Publikované dokumenty, které byly po dlouhá léta v tajných archivech, neukazují jen rozsah hrozné tragédie, ale také, že zločin byl proveden na základě přímého nařízení Stalina a dalších sovětských představitelů:“

Přijetí deklarace předcházela v Dumě bouřlivá diskuse. Komunisté byli proti, někteří stále popírali vinu Sovětů. Minulý měsíc komunisté označili Katyň za „jeden největších mýtů 20. století“.

Foto: Profimedia.cz

Oběti skončily v masovém hrobě.

Sovětští historici po léta připisovali spáchání masakru nacistům po útoku na SSSR z června 1941, i když právě Třetí říše po okupaci západní části Sovětského svazu na masakr upozornila, aby ukázala na praktiky sovětského režimu.

I to deklarace Dumy postihuje: „Oficiální sovětská propaganda připisovala odpovědnost za tento zločin nacistickým zločincům. Tato teorie spolehlivě vyvolává hněv, rozhořčení a nedůvěru polského lidu.“

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ruský premiér Vladimir Putin a jeho polský protějšek Donald Tusk (vlevo) položili věnce na památník obětí masakru v Katyni.

Německá verze byla oficiálně potvrzena v roce 1990 v době pádu Sovětského svazu, ale Katyň stále představovala velký problém vztahů mezi Polskem a Ruskem.

Rusko v roce 2005 potvrdilo popravu pouhých 1803 lidí, i když se odhaduje, že počet popravených polských vězňů v Katyni a na dalších místech SSSR se pohybuje okolo 22 000, přičemž 8000 z nich byli důstojníci.

Foto: Profimedia.cz

Josif Stalin

Sověti k masakru přistoupili kvůli tomu, aby zlikvidovali polskou elitu, zejména důstojníky, a po válce mohli zemi ovládnout.

Polsko bylo vždy trnem v oku carskému Rusku i Stalinovi, který dával najevo, že tento "bastard Versaillské smlouvy" by měl zmizet z mapy. Nakonec se sovětská Moskva a nacistický Berlín v tajném paktu Molotov-Ribbentrop dohodly na rozdělení Polska.

Tusk chce více

Polský premiér Donadl Tusk deklaraci Dumy ocenil, ale chtěl by více: "Je to mimořádně důležité politické gesto, kterého si vážíme, ale netajím, že naše vláda čeká, že budou následovat odvážnější kroky na vládní úrovni."

Ministr zahraničí Radoslaw Sikorsi k tomu dodal: "Rozhodnutí Dumy svědčí o tom, že skutečný dialog mezi Poslekm a Rusku už nelze zastavit." Hned ale dodal: Počítáme s tím, že za tímto politickým gestem budou následovat právní kroky. "

Destalinizace má pokračovat

Ruská rada pro lidská práva se podle slov svého předsedy Michaila Fedotova v lednu sejde na schůzi, jejímž hlavním tématem má být destalinizace ruské společnosti, píše ČTK.

Schůze, které se bude účastnit i prezident, má stanovit rámec politického a právního hodnocení sovětské éry, zejména období vlády diktátora Josifa Stalina. Nemá ovšem podle Fedotova hodnotit skutky konkrétních politiků, protože "vinen byl režim, nikoli konkrétní lidé".

Představitelé ruských občanských sdružení připravují řadu doporučení, mimo jiné úplné odtajnění sovětské archivy a postavit celé totalitní období před soud veřejnosti. Rada by mohla doporučit přijetí zákona označujícího někdejší Lidový komisariát vnitra (NKVD) za zločineckou organizaci a zakazujícího popírání politických represí v době Stalinovy éry.

Reklama

Výběr článků

Načítám