Hlavní obsah

Rumunský parlament si schválil beztrestnost za korupci

Bukurešť

Horní komora rumunského parlamentu v úterý odhlasovala dodatek k trestnímu zákoníku, který v korupčních případech vede k beztrestnosti poslanců, senátorů a prezidenta. Informovala o tom agentura AFP, podle níž tento krok vzápětí ostře kritizoval prezident Traian Basescu, rumunská protikorupční prokuratura (DNA) a nejvyšší soud.

Foto: Profimedia.cz

Rumunský parlament

Článek

Poslanecká sněmovna, v níž má středopravá koalice pohodlnou většinu, úpravu právního předpisu odhlasovala nečekaně. Podle dodatku prezident, poslanci a senátoři nejsou již řazeni mezi státní úředníky.

DNA v této souvislosti upozornila, že to znamená, že tyto osoby už nemohou být stíhány ani trestány za korupční jednání, včetně úplatkářství a zneužití postavení při výkonu funkce. Přitom v současné době je souzeno nebo si odpykává tresty vězení 28 členů či bývalých členů parlamentu.

Prokuratura: Politici se stavějí nad zákon

"Tímto dodatkem se rumunský právní řád dostal do zjevného rozporu s mezinárodními protikorupčními dohodami, které Rumunsko ratifikovalo a které upravují výslovně korupci členů zákonodárných sborů," zdůraznila v prohlášení protikorupční prokuratura. "Politici se opět stavějí nad zákon," dodala.

Nejvyšší soud sdělil, že o záměru poslanecké sněmovny nebyl informován, ani s ním nikdo tuto věc nekonzultoval. Zdůraznil zároveň, že tato faktická beztrestnost veřejných funkcionářů je nepřípustná.

Úpravu trestního zákoníku sněmovna přitom schválila několik hodin poté, co se poslanci pokusili odhlasovat návrh zákona o udělení milosti osobám odsouzeným k trestům vězení v délce do šesti let. To by umožnilo osvobození politiků již odsouzených za korupci.

Prezident: Poškodí to naši důvěryhodnost

Prezident Basescu zákonodárce vyzval, aby tuto amnestii neschvalovali, protože by vážně poškodila důvěryhodnost Rumunska v Evropě. Hlasování bylo pak na neurčito odloženo.

Brusel neustále Rumunsko pozorně sleduje a tlačí ho k zintenzivnění boje s korupcí a k reformě justice. Po dlouhé beztrestnosti rumunských politiků se několik funkcionářů v posledních letech dostalo za korupci do vězení.

Nová zpráva Evropské komise o stavu práv v této balkánské zemi se očekává začátkem příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám