Hlavní obsah

Rumunské vládě vyslovil parlament nedůvěru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bukurešť
Aktualizováno

Rumunský parlament vyslovil ve čtvrtek nedůvěru sociálnědemokratické vládě. Podle tiskových agentur se pro odchod kabinetu premiérky Viorici Dancilaové vyslovilo 238 poslanců, přičemž pro přijetí opozičního návrhu stačily hlasy 233 zákonodárců, uvedla agentura AFP.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Rumunská premiérka Viorica Dancilaová

Článek

„Zastavili jsme Sociálnědemokratickou stranu před dalším poškozováním Rumunska,” komentoval výsledek Ludovic Orban, šéf opoziční Národní liberální strany (PNL), jež byla mezi hlavními iniciátory hlasování.

Opozice 55leté Dancilaové a jejím ministrům vyčítala především nekompetentnost, neustálé útoky na soudní systém a na vládu práva a také narůstající deficit. Rumunská vláda byla pod rostoucím tlakem kvůli krokům, jež ohrožovaly nezávislost justice a omezovaly ji v boji proti korupci a organizovanému zločinu.

Silný nesouhlas s tím se zvedl nejen v samém Rumunsku, ale i v USA a EU. Evropská komise rumunské vládě vyčetla čistky v justici a změny protikorupčních zákonů. Ty měly dosáhnout toho, aby předseda sociálních demokratů Liviu Dragnea neskončil ve vězení, nakonec si však musí odsedět tři a půl roku.

Soud poslal šéfa rumunské vládní strany za mříže

Zahraniční

Zatím není jasné, zda pád vlády povede k předčasným volbám.Prezident Klaus Iohannis se nyní musí rozhodnout, koho pověří sestavením nové vlády, která by měla zemi dovést k parlamentním volbám. Hovory se zástupci politických stran by měly začít v pátek.

„Hodně jste toho namluvili, ale zatím jsem neslyšela, jak a s kým chcete zemi vládnout," prohlásila premiérka v parlamentu před hlasováním. Podle expertů bude zřejmě sestavením nové vlády pověřena právě PNL, složit v rámci rozdělené opozice kabinet však bude těžký úkol. K tomu, aby nová vláda získala důvěru, budou muset liberálové spolupracovat s několika stranami, jejichž programové priority jsou značně odlišné.

Agentura DPA uvedla, že je možné sestavení prozatímní vlády, kterou by vedla Dancilaová až do regulérních voleb, které se mají konat na konci příštího roku.

Sociální demokraté přišli o těsnou parlamentní většinu koncem srpna, když kvůli neshodám oznámil odchod z vlády menší koaliční partner, Liberální strana ALDE. Ta to udělala poté, co její předseda Calin Popescu Tariceanu neuspěl se snahou stát se jediným vládním kandidátem pro listopadové prezidentské volby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám