Hlavní obsah

Roztržka mezi Bruselem a Varšavou, premiérka požaduje omluvu za slova o puči

Varšava

Polská premiérka Beata Szydlová z vládnoucí konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) požaduje omluvu od předsedy Evropského parlamentu Martina Schulze. Ten v pondělním rozhovoru pro německou rozhlasovou stanici Deutschladfunk přirovnal razanci nástupu polských konzervativců k moci ke státnímu převratu.

Foto: ČTK/AP

Polská premiérka Beata Szydlová

Článek

Schulz v rozhovoru s německou rozhlasovou stanicí Deutschlandfunk prohlásil, že EP by se měl nejpozději v lednu zabývat znepokojující situací v Polsku: „To, co se tam děje, má charakter státního převratu a je to dramatické”.

Szydlová označila Schulzova slova za nepřijatelná a řekla, že očekává omluvu: „Je špatné, když se šéf europarlamentu takto vyjadřuje o některé členské zemi.” Podle ní nejde o první kritickou poznámku Schulze na adresu její vlády.

Proti Schulzovým slovům se ohradil rovněž polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski, podle něhož nemají ”faktický základ, a proto jsou nezodpovědná”.

„Tak vysoce postavený politik by měl být lépe informovaný předtím, než vystoupí s veřejnými projevy,“ dodal podle ministr a pokračoval: „Měl by přinejmenším vědět, že v Polsku proběhly svobodné a demokratické volby, jejichž výsledky jsou nezpochybnitelné, a tak nyní v Polsku stejně jako v mnoha jiných demokratických zemích prostě probíhá normální politická debata o institucionálních řešeních.“

Waszczykowski už vyzval polského velvyslance při EU, aby se s předsedou EP kvůli jeho výrokům sešel.

Konzervativci úřadují

PiS během prvních týdnů po volebním triumfu naráz vyměnila skupinu šéfů tajných služeb a dalších bezpečnostních orgánů, dosadila do vedení státu několik lidí s problematickou minulostí a zrušila říjnovou volbu pětice ústavních soudců, které nahradila novými.

Poslední krok označuje opozice i právní experti za neústavní a kritika se ozývá i od vlivných zahraničních médií. PiS tvrdí, že žádná pravidla neporušuje.

Polští konzervativci se současně odklonili od výrazně proevropského kurzu předchozí vlády Občanské platformy (PO). Ta na poslední chvíli podpořila kvóty pro přerozdělování uprchlíků v rámci EU, což by PiS ráda zvrátila. Zvažuje proto, zda se nepřipojí k žalobě, kterou už kvůli kvótám podalo Slovensko.

Schulz kvůli tomu kritizoval polskou vládu už v listopadu jako protiimigrační, jeho slova ministr vnitra Marius Blaszczak označil za „skandální“ a jako „další příklad německé arogance“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám