Hlavní obsah

Rodina z Česka organizovala v Anglii podvody s dávkami, přišla si na 16 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V britském Nottinghamu odsoudil soud romský rodinný gang z Česka. Tři ženy a dva muži ve věku 32 až 39 let podle prokuratury vytvořili systém, jak z britského státu ve velkém ždímat sociální dávky. Jeden ze členů skupiny se k činu přiznal, zbylé čtyři soud uznal vinnými, i když porušení zákona popírali, napsal server nottinghampost.com.

Foto: Andrew Winning, Reuters

Článek

Gang podle obžaloby využíval „přídavkové turisty“, většinou Romy slovenské národnosti, kteří v Británii mají právo pracovat a žádat o dávky pro nízkopříjmové pracovníky.

Hýřili v kasinech

Každý ze členů gangu hrál v podvodu jinou roli: imigrantům zajišťovali ubytování, pomáhali jim získat číslo sociálního pojištění, založit bankovní konto, tlumočili jim na úřadech.

Dávky, které úřady imigrantům pro začátek vyplácely, si pak nechávali. „Přídavkoví turisté“ se pak neprodleně vraceli zpět do vlasti. The Daily Mail na svém webu doplnil, že finanční a celní úřad odhalil 124 bankovních účtů, na něž od úřadů odteklo podvodníkům ze státního přibližně 535 tisíc liber – tedy přes 16 miliónů korun.

Rodina si za peníze nakoupila luxusní vozy Mercedes a BMW a hýřila v kasinech.

Soud v úterý uznal čtyři členy gangu vinnými ze spiknutí za účelem podvodu na finančním a celním úřadu mezi lednem 2008 a dubnem 2010. O výši trestu rozhodne 4. listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám