Hlavní obsah

Rocker Ian Watkins dostal 35 let za zneužívání dětí

Právo, Jaroslav Špulák

Bývalý zpěvák velšské skupiny Lostprophets, šestatřicetiletý Ian Watkins, byl za zneužívání dětí odsouzen k 35 letům vězení, z toho k šesti letům podmíněně. Podle cardiffského soudu představuje jeho případ novou dimenzi.

Foto: Sony Music

Lostprophets v době největší slávy. Ian Watkins druhý zprava.

Článek

Watkins se přiznal ke zneužití dětí ve 13 případech, k pokusu o znásilnění kojence, k osahávání jednoročního dítěte, k nabádání ke znásilnění dítěte a k výrobě dětské pornografie. Obžaloba zpěváka označila za „přiznaného a odhodlaného pedofila“.

Z celkem 29 let, k nimž byl odsouzen nepodmíněně, si odpyká nejméně dvě třetiny. Soudce John Royce ho označil za manipulativního a nebezpečného sexuálního predátora, který využíval slávy k ukojení svého „nenasytného chtíče“. Během svých činů byl prý Watkins pod vlivem drog.

Vyšetřovatelé nyní zkoumají, zda hudebník nezneužíval děti také při koncertování v zahraničí. „Zaměřujeme se na Německo a USA,“ řekl vyšetřovatel Peter Doyle.

Fanynky mu dávaly své děti

Společně s hudebníkem byly odsouzeny na 14 a 17 let i dvě ženy, které mu umožnily, aby zneužil jejich dvě malé děti. V obou případech šlo o oddané fanynky Lostprophets.

Watkins byl zatčen loni v prosinci. Dlouho všechna podezření odmítal a prohlašoval: „Chci bojovat za očištění svého jména až do úplného konce.“ Letos v listopadu se ale pod tíhou důkazů přiznal.

Jeho spoluhráči z Lostprophets pak vydali prohlášení, ve kterém vyjádřili zděšení. Napsali, že o jeho sexuálních praktikách nevěděli. „Navzdory jeho zápasu s drogami, egoistickému chování a frustraci jsme si nikdy nepředstavili, že by byl schopen chování, k jakému se na policii přiznal. Máme zlomená srdce, jsme naštvaní a znechucení. Je to něco, co nás bude pronásledovat do konce našich životů,“ napsali Mike Lewis, Jamie Oliver, Luke Johnson, Lee Gaze a Stuart Richardson.

V říjnu letošního roku ohlásili Lostprophets konec své činnosti. Předtím kapela fungovala v letech 1997 až 2013 a její poslední album Weapons vyšlo v dubnu roku 2012.

Reklama

Výběr článků

Načítám