Hlavní obsah

Řím zaplavili demonstranti proti reformě pracovního práva

Desetitisíce demonstrantů v sobotu v Římě podle agentury AFP protestovaly proti plánované vládní reformě zákonů, které určují podmínky pracovního trhu. Italská média odhadují účast na 150 tisíc lidí z celé země. Odbory očekávaly až milión demonstrantů.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Ilustrační snímek

Článek

Italský premiér Matteo Renzi s cílem snižovat nezaměstnanost navrhuje povzbudit podniky k příjímání dalších pracovníků tím, že jim usnadní propouštění a omezí práva a ochrany zaměstnanců v prvních letech zaměstnání. Odbory to odmítají a požadují naopak posílení právní ochrany zaměstnanců.

Odbory také požadují vytváření nových pracovních míst novými státními investicemi. "Jsme tady, abychom řekli, že nejistota v práci není naším osudem. Chceme investice do budoucnosti," znělo na demonstraci z jednoho megafonu.

Zemi sužuje velká nezaměstnanost. Většina prvních zaměstnání u mladých lidí, u nichž je míra nezaměstnanosti 44 procent, je dočasná, bez záruk či výhod. Proti reformě se v Itálii protestuje už delší dobu, dnešní akce ale patří k největším. Svaz CGIL oznámil, že pro svoz účastníků demonstrace z celé Itálie se objednalo 2300 autobusů.

Reklama

Výběr článků

Načítám