Hlavní obsah

Řidič způsobil smrt čtyř lidí, petici za omilostnění podepsalo už 3,4 milionu Američanů

Denver

Už víc než 3,4 milionu lidí podepsalo petici požadující zrušení nebo zmírnění trestu pro řidiče tahače, který v roce 2019 způsobil hromadnou dopravní nehodu v Coloradu. 26letý Rogel Aguilera-Mederos se svým vozem havaroval na dálnici v Denveru poté, co mu selhaly brzdy. Zavinil smrt čtyř lidí. Šest dalších utrpělo zranění.

Foto: David Zalubowski, ČTK/AP

Následky tragické dopravní nehody v Denveru

Článek

Rogel Aguilera-Mederos, jehož nehoda vedla ke srážce 28 aut a následnému požáru, byl tento týden shledán vinným v 27 bodech obžaloby včetně zabití automobilem.

Soud konstatoval, že bere v potaz, že řidič nejednal úmyslně, selhaly mu brzdy a tragédie lituje, avšak vzhledem k tomu, že se dopustil několika nedbalostních chyb včetně minutí únikového brzdného pruhu pro kamiony, nezbylo mu než rozhodnout o souhrnném trestu.

Foto: ČTK/AP

Rogel Aguilera-Mederos

Raději bych zemřel místo nich

Řidič, který nebyl pod vlivem alkoholu ani drog, se omluvil a projevil lítost. „Nežiju šťastný život. Je to velmi smutný život, protože zemřeli čtyři lidé. Raději bych zemřel místo nich,“ prohlásil podle CBS řidič.

Právo v Coloradu ale soudci neumožnilo nic jiného než uložit souhrnný 110letý trest vězení. „Beru na vědomí a respektuji, co vypověděl obžalovaný, udělal ale sérii strašlivých, bezohledných rozhodnutí,“ cituje stanice CBS z rozsudku.

Autorka zmíněné petice Heather Gilbeeová se proto obrátila na guvernéra státu Colorado Jareda Polise s žádostí o milost nebo zmírnění trestu. Podepsalo ji víc než 3,4 milionu lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám