Hlavní obsah

Riceová podepíše v Praze smlouvu o radaru v červenci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová přijede do Prahy podepsat smlouvu o uvažovaném protiraketovém radaru začátkem července. Již dříve zmiňovaný termín ve středu ve Washingtonu před českými novináři potvrdil šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg.

Článek

Riceová měla smlouvu přijet podepsat už začátkem května, cestu ale odložila, protože na ni nenašla čas. Náhradní termín stále nesdělila.

Diplomaté tehdy připustili, že by smlouvu mohl přijet podepsat i někdo jiný.

Část smlouvy o radaru je hotova od počátku dubna. Konečnou podobu dostaly na dubnovém summitu NATO v rumunské Bukurešti. O umístění amerického obranného radaru v Brdech budou po podepsání smlouvy rozhodovat čeští zákonodárci.

Sila s antiraketami systému mají být umístěna v Polsku. Varšava ale o podmínkách dohody s Washingtonem stále vyjednává. Polský premiér Donald Tusk v minulosti zopakoval, že věří v dohodu před koncem mandátu prezidenta George Bushe, tedy do konce roku.

Reklama

Související články

Česko a USA oznámí finále dohody o radaru

Dokončení textu česko-americké dohody o umístění amerického radaru v ČR oznámí zřejmě už ve čtvrtek, případně v pátek v Bukurešti ministři zahraničí obou zemí...

Česko a USA dospěly k dohodě o radaru

ČR a USA ve čtvrtek oznámily, že se dohodly na hlavní smlouvě o možném umístění amerického protiraketového radaru na českém území. Na okraj summitu...

Výběr článků

Načítám